SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Resepi karipap mudah

#resepi #karipap #resepikaripap
Dapat dalam 30 biji
Yaa aku memang lemah kesabaran bab canai mencanai

Jadi pun karipap herot petot yang sedap itu!
Anak den dah non-stop mengunyah ni…
Takmau buh gambaq karipap buh gambaq resepi yang aku salin dari video youtube
Gigih takkk??
Ya aku sengaja tulis besaq besaq supaya aku yang buta ni nampak.
Rasa letih dah dok tengok resepi kat telefon.la ni nak tulis besaq besaq kat buku pula

image

Cara buat inti

Panaskan minyak dan tumis dengan bawang putih yang dicencang&bawang besar yang didadukan
Dah kekuningan masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air
Dah naik bau masukkan kentang yang didadukan&daging cencang
Tambah air sikit
Perisakan dengan garam&gula
Dah kering sedikit..suap

Cara buat kulit karipap
Masukkan tepung ke dalam mangkuk
Masukkan marjerin. Gaul rata
Kemudian masukkan minyak panas dan gaul lagi
Masukkan air ais+garam
Uli sampai jadi doh
Rehatkan 30minit
Bolehlah muka mencanai..
Bilat-bulat kecilkan doh sampai 30 biji lebih(kot)
Leperkan dan gelek nipis
Letak inti
Kelim
Goreng(yaaa minyak dalam bahan-bahan tu untuk menggoreng yaaa)

Ngap

Pokok kantan makin maju

Alhamdulillah

image

Ada nampaklah sedikit kemajuannya.

image

Halia dan lengkuas pun nampak makin elok..kita tunggu lagi 2-3 bulanlah untuk tuai hasilnya

Buat mi udon guna breadmaker

Haaa nak cerita
Buat mi #udon versi rajin tapi malas

Guna #breadmaker untuk uli..guna setting dough..dough tauu bukan bread dough tau..
3 kali uli guna dough setting rehatkan 10 minit
Canai guna kayu penggelek dan pisau.

Gelek gelek untuk dapatkan ketebalan yang diingini then potong guna pisau.lebar agak-agak lah ya..
*Lumur tepung kat doh dan mi yang belum direbus supaya tak melekat di antara satu sama lain.

Didihkan air
Masukkan mi udon tadi
Mi timbul
Angkat dan cuci
Tos

Siap

#resepi

3 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 sudu teh garam

Related Posts with Thumbnails



Photobucket
exabytes.com.my VPS Forex

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.