SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Homemade burger

image

Kita mulakan dengan buat roti burger dulu

Bahan-bahan
300g(2cawan) tepung gandum
100ml sysu segar
60ml air suam
2 sudu gula
1 sudu garam
2 sudu mentega
11g yis
Sebiji telur
Sesudu kecil pelembut roti
Sesudu kecil bread improver

Cara menyediakan
Satukan gula,yis dan air suam.kacau rata . Biarkan yis kembang(berbuih-buih)
Satukan bahan-bahan lain& yis tadi
Uli sampai doh licin&berkilat
Rehatkan/perap 1 jam/naik 2kali ganda
Dah naik 2 kali ganda uli lagi. Tumbuk-tumbuk then bentukkan bulat bulat.tekan sikit bagi leper.
Rehatkan dalam 30minit
Bakar pada suhu 180 degree celcius selama 15-20minit

Siap

Lepas tu kita buat dagingnya pula

Bahan-bahannya
Daging kisar
Bawang besar
Bawang putih
Lada hitam
Garam
Paprika
Serbjk cili
Telur

Cara buat
Satukan semuanya…
Gaul rata
Bentukkan bulat bulat leperkan..
Gaul
Simpan dalam peti sejuk dalam 1 jam gitu
Boleh mula buat burger…

Lepas tu haaa..bakarlah apa patut…siap..makan
Kenyang

Tips cili tahan lama

Bukan tips sangat pun.hehehe
Saya selalu beli cili banyak jadinya untuk bagi tahan lama saya bekukan.
Masa study dulu memang makan cili thai beku je..hikhik
Dah ada kat Malaysia..AEON big depan laman pun tetap guna cili yang dibekukan..hehe

image

Kapsul habbatussauda

image

KAPSUL HABBATUS SAUDA
KUANTITI:80 KAPSUL
HARGA:RM17 (TIDAK TERMASUK KOS POS)
DIAMBIL 2-4 KAPSUL SEHARI

Khasiat habbatussauda
* Menguat sistem pertahanan badan semulajadi yang sedia ada dalam tubuh. Kandungan yang lengkap dalam habbatusauda menguatkan sistem imun daripada serangan penyakit.

*Mengandungi hormon yang lengkap untuk menambah kecergasan mental

*Melancar semula perjalanan darah dan ini membantu ke arah penyembuhan semulajadi.

*Kandungan nigellon yang terdapat didalamnya terbaik dan paling berkesan untuk merawat masalah kesukaran bernafas&athma

*Membantu menguatkan kembali fungsi-fungsi buah pinggang, hempedu, hati, jantung dan bahagian-bahgian lain dalam tubuh seperti sediakala. Oleh itu, insya-Allah ia boleh membantu pesakit kencing manis, gout, jantung dan sebagainya.

*Membekal sel-sel yang diperlukan untuk menambah keupayaan tubuh, menyingkirkan tumor/ketumbuhan yang mengakibatkan kanser.

*Membersihkan perut, menyingkirkan angin, kahak dan pelbagai tindak balas berlaku semasa rawatan.

Habbatussauda juga boleh membantu merawat:
Darah tinggi
Kencing Manis
Resdung
Athma
Gout
Mencantikkan permukaan kulit
Mengecutkan  ketumbuhan
Senggugut
Putaran haid tidak menentu
Buasir
Ketegangan urat saraf
Letih lesu
Mengeluarkan angin dari perut

Ibu yang menyusukan anak digalak meyngambil habbatussauda di dalam diet mereka kerana habbatussauda boleh membantu melancarkan pengeluaran susu.

Related Posts with Thumbnails



Photobucket
exabytes.com.my VPS Forex

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.