salam

Ingin berkongsi sedikit

terlebih dahulu, ingin saya nyatakan saya BUKAN pakar sakit puan..gynea  or doctor or yang berkaitan saya hanyalah manusia biasa.

AMARAN:BERAT sikit apa yang bakal dicoret hahaaaa..sesuai dibaca oleh mereka yang berstatus ‘married’

Merancang keluarga/family planning cara sendiri..

Iaitu tidak menggunakan apa-apa device ataupun hormon…

hanya bergantung kepada apa yang ada…

Kami memang tidak menggunakan cara merancang ‘berteknologi tinggi’

hanya perancangan sendiri…with barrier dan pengiraan kalendar

1.wajib suami dan isteri bersetuju

2. mesti berdisiplin

3. kena tahu cara

OK

jika anda menggunakan kondom…jangan ingat boleh ‘selamat’ 100%…max 25% ja!maknanya?..75% ‘gagal’ mengelak dari hamil

hahahahaaaaaa

jadi apa harus anda buat?

1. kiraan kalendar

mengira hari anda ‘subur’ , ‘kurang subur’ ‘tidak subur’

kaedah kalendar sesuai digunakan utk wanita yg mempunyai kitar haid yg tetap samada 26-30 cycles atau 32-36 cycles.

dlm kaedah ini kita kena kenalpasti waktu subur kita.

cuba lihat blk kitar haid kita dlm masa 4 -6 bulan lepas.

kenalpasti kitarhaid yg terpanjang (cth 30 hari) dan kitar haid terpendek (cth 26 hari) dlm masa 4 -6 bulan tersebut.

cth:
kitar haid terpendek (26) – 14 = 12
kitar haid terpanjang (30) -10 = 20

Jadi antara hari ke 12 hingga hari ke 20 dlm kitar haid anda dikira waktu subur dan precautions kena diambil utk mengelakkan pregnancy (cth kondom atau abstinence)

kitar haid dikira bermula hari pertama haid anda pada bulan ini hinggalah hari sbl dtgnya haid bulan depan.

satu lg kaedah kalendar yg boleh diaplikasikan, katakan kitar haid anda ialah 29-30 hari, so ambik 29 – 14 = 15.15 ini dikira waktu ovulasi.jadi kondom atau abstinence haruslah dilakukan /guna 5 hari sblm dan 5 hari selepas hari ke 15.

ini kerana ovum boleh hidup (viable) selama 3 hari tanpa disenyawakan dan kemudian akan mati dan bersedia utk stimulate next kitar haid…dan sperma pula viable dlm rahim selama 24-36 jam.

 

2. cervical mucus

monitor mukus yang discharge dari vagina

1. sticky, or findings are scant,–> you’re probably not ovulating yet.(‘selamat’lah kalau NAK)
2. creamy,–> ovulation may be coming, but not just yet.(leh la guna kondom!)
3. wet, watery, and slightly stretchy,–> ovulation is very likely close. Find time for some baby-making sex.(but don’t do it if you plan not to have a baby…wahahahaa)
4. very wet,–> stretches between your fingers for an inch or more, and resembles raw egg white, your cervical mucus is very fertile. Ovulation is right around the corner, and now is the ideal time for intercourse.(to avoid prenancy…use barrier or avoid doing ‘it’..selalu den time yang ni memang alert gegila!)

Tips:

Don’t check your cervical mucus during or right after sex, or when you’re feeling sexually aroused.

You can also check your cervical mucus by looking at the toilet paper or your underwear, but sometimes you can get a better sample by reaching inside, as described above.

If you have trouble finding anything, checking your cervical mucus after a bowel movement may be easier. (Don’t forget to wash your hands well.)

Some women, especially those with PCOS, have several patches of fertile-looking cervical mucus throughout their cycle. If this is your situation, predicting ovulation by tracking cervical mucus might not work well for you. Taking your BBT(basal body temperature) will help you pinpoint which patch of fertile mucus was related to ovulation.

Some drugs, including antihistamines and, ironically, Clomid, can dry up your cervical mucus. In this case, you might not find as much fertile cervical mucus before ovulation.

If you never or rarely notice wet or egg-white consistency cervical mucus, let your doctor know. Infertility can sometimes be caused by something referred to as hostile cervical mucus.

Some women notice that their cervical mucus becomes wet or almost egg-white like again right before menstruation. Obviously, this isn’t a sign of impending ovulation.

A day or two after sexual intercourse, you may confuse semen with wet cervical mucus. With experience, you can learn how to differentiate the two. But for the purposes of getting pregnant, assume that you may be approaching ovulation and mark your calendar or chart accordingly

source:LINK

 

Basal body (waking) temperature
Basal body temperature is your temperature first thing in the morning, before getting out of bed or doing anything else. You can’t feel these slight changes in your body temperature but a basal thermometer can detect them.

You can take your temperature orally, vaginally or rectally as long as you use the same method every day. Before ovulation your temperature may vary from day to day by about 0.1 degree Celsius. Just after ovulation, however, your temperature rises by at least 0.2 degrees Celsius and remains high until your next period. This increase in temperature is caused by the progesterone released from the follicle after ovulation.

It is important to note that the rise in your basal body temperature doesn’t tell you when you are fertile or about to ovulate. It tells you when you already have ovulated. Women are most fertile the few days before their peak temperature, and are least fertile once their temperature has remained high for three days.

Tracking your temperature is the most demanding method of charting your cycle. You must take your temperature at the same time every morning, as soon as you wake up and after at least three hours of sleep. Going to the bathroom, having a cup of tea or moving around too much can all change your temperature and make it more difficult to see a regular pattern. Other things can also affect your temperature, such as illness or infection, alcohol and some prescription and recreational drugs.

If you are keeping track of your basal body temperature, it may help to keep daily notes of the time you take your temperature and any thing else that may affect the reading. Sleeping in for an hour longer than normal, for example, could result in a rise in temperature that looks like ovulation, but isn’t.

 

credit to womenhealth

 

more useful links

amazingpregnancy

thelaboroflove

plannedparenthood

fertility

 

Kami menggunakan kaedah kiraan kalendar dan barrier serta cevical mucus ini setakat ini 3 tahun 7 bulan +

 

selepas bersalinkan Gedebi, my first period adalah pada hari ke-45 selepas melahirkan.

bermula dengan kali pertama itu saya punya cycle adalah 60 days…berlarutan selamat 1 tahun..kemudian cycle 32 days bermula sehinggalah kini.

Kerana keteraturan cycle ini juga mungkin menjadi pembantu dalam pengiraan dan aturan ‘aktiviti’ hahahaaaaa

 

Namun adalah harus diketahui..anda wajib berdisiplin…

disiplin di sini memang memerlukan kedua pihak melaksanakannya…

Jika anda tahu mucus dirembeskan wet or very wet dan anda tidak mahu hamil lagi silalah gunakan kaedah barrier…

jika kiraan kalendar anda menyatakan anda dalam keadaan subur silalah gunakan kaedah berpatutan…

 

pada peringkat awal

saya telah berusaha menghubungkaitkan kaedah kalendar dan cervical mucus ini…

apabila kita dah tahu pattern kedua2nya mudah untuk kita merancang.

 

kenapa saya tak ambik IUD ka…implan ka…pil ka…apa2 ka yang lebih mudah dan berteknologi

  • saya takut
  • gynea saya kata kalau bersangkutan ngan hormon memang risiko saya MAKIn gemuk tu ada hahahaa..macam ayam dicucuk hormon la!
  • IUD bagai tu…seriauuuuuuuuuuu
  • pil..saya susukan anak..takmau nanti susu kurang……gynea saya kata….pill perancang kebanyakkan memang akan kurangkan susu—>mengenai hormon….
  • saya yakin saya boleh kontrol kahkahkahkah

dan untuk kesekiannya

ingin saya nyatakan..bab sex..bab rumahtangga ini..bukannya satu pihak..kena ada 2..sebab berlaku ikatan antara 2 manusia berlainan

 

tips raban:(raban ya bukan raba..nak raba pandai2 hangpa laa)

  • masaklah makanan unuk keluarga anda
  • suami- bantulah isteri anda
  • suami jagalah isteri yang hamil
  • suami jagalah isteri dalam pantang
  • suami kemaslah rumah
  • suami moplah lantai
  • suami sapulah sampah
  • suami buanglah sampah…
  • suami tolonglah jaga anak kalau isteri memasak
  • suami tolonglah sokong hobi ister(apakah??/)

pendek kata…suami tunggak/ketua keluarga harus tahu apa tugasnya dengan pembantu peribadi yang setia(isteri) memberi bantuan seadanya…

Ingat suami berjaya selalunya memiliki isteri mantap jiwa..zahir batin…ehem..ehem…

so  kalau suami dapat wang lebih huloq2lah nooo

ehh apa ni??

 

tapikan kalaulah orang melihat akan suami yang buat semua kerja isteri hanya ‘takat’ masak dan susukan anak orang akan kata ‘isteri queen control’

namun…lantaklah queen control pun kan..janji kita tahu apa yang berlaku….

ehh apsal dari family planning tersasar ke bab queen control…sebab…semua ini kena ada sefahaman!

sebab tu artis bercerai selalu bagi alasan  ‘tak sefahaman lagi’

Related Posts with Thumbnails