Saya ingin menulis sedikit tentang pendapat saya mengenail homeschool/pendidikan awal..

saya bukanlah pengamal homeschool/pendidikan awal yang tegar hanya sekadar beginner yang perasan buat homeschool

Namun hakikatnya saya suka akan idea homeschooling ini.


Walaubagaimana pun dengan ‘kelemahan-kelemahan’ yang saya ada..saya hanya yakin untuk melaksanakan homeschool setakat ini sampai anak saya 6 tahun ..selepas itu saya akan masukkan dia ke sekolah kerajaan Malaysia…

mengapakah saya tidak mahu meneruskan HS?

Kerana saya merasakan saya tidaklah ‘mampu’ melaksanakannya…jadi home tutor saya yakin sampai Univ pun saya boleh jadi tutor anak saya…cuma saya perlukan anak saya berguru dengan orang yang lebih arif…

lagipun rasanya saya akan bermastautin di tanah melayu sampai saya menghembuskan nafas terakhir(maybe laa)

so anak saya pun Insya ALlah bakal PM kot!Ehh..silap..anak saya juga Insya Allah akan bermastautin di sini juga….Maka dia kenalah ada kelulusan yang kerajaan Malaysia gariskan….

pssttt…saya ni bukan tau sangat bab HS secara detail


Apa yang sering membelenggu saya ialah

‘mengapa homeschool seringkali ditemui menggunakan bahasa pengantar english?”’

pada pandangan saya

1. sebab sumber dari alam internet is in English

2. normally orang yang speak english yang HS

3. Malaysia bukanlah negara yang amalkan HS

4. Parents yang HS anak international life-style

5. Parents yang HS anak punya pilihan

dan banyak lagi


Saya amat berkenan dengan cara perkongsian ilmu Puan Rizza akan kisah HS-nya(saya puji bukan sebab dia tu kawan saya tau tapi memang dia patut dipuji..)Dia guna BM…senang orang yang ‘bodo’ English(tapi tere Japanese) macam saya ni faham…(ala2 saya tulis blog breastfeeding dalam BM tu laa-biasa la kamikan semedang share same pendapat..ada yg songsang ada yang lurus))

Saya juga memulakan mengajar anak saya bertutur bahasa Melayu…Dan diselit bahasa Inggeris..dan juga cuba diselit-selit juga bahasa jepun (tetapi anak saya kata “nanti la dulu!”)

Malaupun saya ajar BM..anak saya tiba-tiba say it in English…tak tahulah keberkesanan ke kebijaksanaan ka..ke apa ka?

Cuma itulah ..malaysia mengajar Maths in english so saya ajarlah numbers in English….

Ikut requirement la juga..hahahaaa


Walaubagaimana pun…

saya berpendapat ramai yang ‘tak jadi’ nak HS/PA anak sebab ‘tak reti english’

maka kaya rayalah tadika2 yang penggunakan bahasa pengantar English..sebulan RM400 pun parents tak kisah…

(saya ada dengar orang merungut…tiap bulan hantar anak ke tadika bayar rm400…taska plak 200…manalah nak cekau..)betul-betul….mana mau cekau???

Itu yang saya suka idea HS/PA ni..ajar anak sendiri kat rumah sehari 10-30 minit cukup la..janji berkesan tusuk kalbu!

mula sedikit sedikit lama-lama menggununglah…dari lahir sampai 6 tahun takkan la tak leh..6 tahun tuh!

Kalau tak reti english ajar je dalam apa jua bahasa yang reti…takat 123 tu sure semua retikan dalam bahasa english(saya kalau kira 1-1000 or more saya reti bahasa melayu..english…jepun..arab..mandarin reti sampai 20 ja!)

jadi pendapat saya..kalau nak HS anak tak semesti wajib BI..BM pun boleh!


sekian..

Related Posts with Thumbnails