bahan-bahan yang diperlukan(ikut suka hati sebenarnya kan?)

  • 500g udang sederhana
  • 20 biji fish ball
  • 250g fish fillet(beli jaaa)
  • 500g tiram(kalau tak de no halnya)
  • 500g so-un
  • 250g cendawan hitam(rendam daam air sampai lebut)
  • 250g cendawan butang(yang dalam tin tu)
  • lettuce
  • kangkung
  • kobis

 

bahan-bahan sos:

  • 15 biji cili merah
  • 1 sudu makan cuka makan
  • 1 sudu teh garam
  • 3cm halia
  • 3 sudu gula halus
  • bawang putih
  • perahan air limau(2-3 biji ka suka hati tukang masak)

 

sup:

  • 12 cawan stok ayam rebus buat stok ya ayam…rujuk entry ni)
  • 2 sudu makan minyak masak
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 sudu makan minyak bijan
  • 1 sudu teh white pepper
  • 1 sudu makan kicap cair
  • sedikit hirisan halia
  • kub ayam (jika suka..tak suka tak yah)
  • garam secukup rasa

cara menyediakan sup:

  • masukkan bahan-bahan sup(kecuali garam dan white pepper)
  • dah mendidih masukkan white pepper dan garam
  • dah tu alihkan sup ke dalam ‘steamboat’ kalau tak da rice cooker pun ok…use ‘warm’ mode instead of ‘cook’

 

cara sediakan sos:

  • blend cili, halia dan bawang putih
  • masukkan cuka, gula halus dan garam..kacau sampai larut
  • masukkan perahan limau
  • siap

 

cara makan:

setiap orang  celupkan bahan-bahan yang nak di makan ke dalam ‘steamboat’/rice cooker then agak-agak sebati tuh angkat then cicah dengan sos….

ala cara orang makan steamboat le…

try la buat…saya bilalah nak buat nih?

penyakit M pun ada!

p/s:saya ada beberapa lagi resepi steamboat aka ‘onabe’ ala japanese…tungguuuuu

Related Posts with Thumbnails