Ohhaaa..ohayagozaimasu..sebab tulis pada pagi hari entry nih!

pagi ni..sampai sahaja ke pejabat..saya gigih…main dengan camcorder yang saya rasa cantik still imagenya…hahahahaaa

bekalan

ambil gambar bekal…dalam beg tu laa..sebab masa halakan camera nampak atas LCDnya cantikkk colour reproductionnya….

Ok…hari ini bento kami….

baked meatball

akiflah yang request…baked meatball

baked meatball2

sedap ooo…

resepi ringkas yang amatsss….

Bahan-bahan

  • Chicken meatbal…boleh buat sendiri atau beli jaaaa
  • bawang kuning
  • lada benggala HIJAU..kalaumerah akif marah
  • olive oil

untuk sos putih:

  • Butter
  • 1-2 sudu tepung gandum Faiza9sebab guna Faiza)
  • susu cair(guna ja dutch lady kotak tuu)

Topping:

  • Cheese…mozarella…cari yang halal atau ‘suitable for vegetarian’

Cara menyediakan

Meatball:

  • Kuali atas api..masukkan olive oil..bawang…meatball…kacau rata..dah agak empuk masukkan lada benggala..kacau atas api da;am 2 minit lagi…dahhh

sos putih

  • panaskan periuk..masukkan butter..dah cair butter masukkan tepung..kacau kacau then masukkan susu..kacau kacau sehingga mendapat kepekatan yang anda ingini

untuk membakar

  • Masukkan ikut turutan…meatball-sos putih-tabur cheese..
  • Bakar sampai garing atau suka hati kome laaaa.

Manakal malam tadi saya masak sambal ayam dan sup chicken ball hahahhaa..akif juga punya request..request asal…pasta bolognese tapi  ya ampunnn tukang masak lapaq nasikkkk

Anak saya suka makan western gini sebab katanya kalau bawa ke sekolah SENANG nak makan if compare tu nasi Malaysia…Nasi jepun OK…hahahhaaaaaa

sambal

sambal ayam…kalau lagi pedas lagi feel makannnn….sedap tau walaupun rupa paras tak berapa IN

ball1

Akif dan Daddy sukalah meatball..mommy nak sup sayur..so all in one…sedap wehh buh kobis ada rasa ala ala sup daging campur kobis hidangan moreh lepas terawikh zaman saya belum akil baligh!..kat kampung tepi sungai Muda…natsukashii

Related Posts with Thumbnails