Melaka merupakan salah satu destinasi pelancongan yang terkenal dengan sejarahnya,

Bukan itu sahaja malahan juga merupakan sebuah negeri di mana terdapat pelbagai pertembungan
budaya dan warisan dalam masyarakatnya.

Di sinilah lahirnya etnik Baba dan Nyonya serta
campuran darah Belanda.

Hah, jangan tak tau selain daripada sejarah, Melaka juga terkenal
dengan masakannya yang lazat, especially asam pedas! Perghhhh meleleh air liur bila terkenangkan
asam pedasnya, sampai mak mentua lalu pun dah tak perasan, horhorhor.

Seperti yang kita sedia
maklum, apabila bercakap pasal plan pergi bercuti ke Melaka, semua fikir benda yang sama, Kota
A’Famosa, Muzium Samudera dan The Stadthuys saja kan? Aha! Sekarang bukan itu aja yang ada
kat Melaka, ada banyak lagi tempat-tempat menarik, yang kita belum explore lagi. Actually,
there are so many things to do in Melaka, pada korang yang bawa anak-anak berjalan untuk
Bercuti ke Melaka kali ni, apa kata korang try bawak mereka ke The Pirate Adventure, boleh
dorang feeling-feeling jadi lanun untuk satu hari.kihkihkih… Atau pun kalau korang nak dedahkan mereka
kepada sains terutamanya ilmu astronomi dengan cara yang menarik, boleh la berkunjung ke
Melaka Planetarium Adventure Science Centre. Bukan tu sajaas, terasa nak masuk dunia ala-ala
Alice in Wonderland? Jom berkunjung ke Galeri Rumah Terbalik Melaka, semua benda was
arranged upside down!

Orait, tak sah rasanya kalau tak tinggal sehari dua hari kat Melaka ni. Oleh
itu, untuk memudahkan kerja korang, tempah hotel boleh dibuat melalui Traveloka!!

Haaa..bolehlah install apps Traveloka kat smartphone korang..kihkihkih

Kat situ…
ada bermacam-macam jenis hotel yang boleh korang pilih mengikut bajet dan taste korang.
Antara hotel menarik yang terdapat di Melaka adalah  Holiday Inn Melaka yang selesa.

Hotel bertaraf 4 bintang ini terletak lebih kurang 1.3km saja dan mengambil masa 16 minit dengan
berjalan kaki untuk ke Bandar Hilir, Melaka.

Hotel Holiday Inn Melaka ni mempunyai empat
jenis bilik yang berbeza, antaranya ialah Deluxe room, Executive Club room, Kids suite, dan
Presidential suite. Masing-masing mempunyai kelebihan yang tersendiri.

Kalau korang ambil
Deluxe room, korang dapat melihat keindahan Bandar Melaka, especially pada waktu malam.
Kalau korang datang untuk bekerja sambal bercuti, boleh la staykat bilik Executive Club room, korang
akan dapat access ke club lounge, dan juga dapat manfaat kelab. If korang datang bawa
anak-anak bercuti sekali, memang recommended ambil Kids suite, sebabnya diaorang ada
khaskan bilik untuk budak-budak, kat bilik tu ada dua katil bunk bed, dan untuk anda dan
pasangan sudah semestinya satu king size bed! Last but not least, Presidential suite, ianya
sangat besar sebab mempunyai 3 ruang untuk ruang tamu, ruang makan dan ruang tidur.
Fasiliti yang ditawarkan pun banyak di Hotel Holiday Inn Melaka ni,such as swimming pool, club
lounge, Tea tree spa, dan juga Fitness centre. So, kalau korang dah tak larat asyik duduk mereput
dalam bilik hotel tu, bawa-bawa la diri bersenam ataupun dapatkan rawatan spa di Tea tree spa
tu, katanya tukang urut yang diaorang hired tu memang bertauliah. Ok cukup kita bercerita pasal accommodation and amenities of this hotels, now kita usha dia punya tempat makan pulak.

Kat sini ada empat jenis tempat makan tau korang, kalau korang teringin nak makan buffet or
a-la-carte style boleh la singgah ke es.sense kitchen kat sini diaorang serve makanan tempatan
hinggalah makanan antarabangsa.

Berita baik buat mereka yang gemarkan makanan Itali
seperti pasta, pizza, macaroni dan sewaktu dengannya, korang boleh try check it out kat Sirocco
Italian Restaurant, dengan suasana yang moden dan kontemporari, ianya akan menjadi satu
pengalaman makan yang tidak akan dapat dilupakan. Sekian sahaja cerita yang dapat
dikongsikan bersama dengan korang, semoga ianya dapat menjadi garis panduan bagi mereka
yang ingin bercuti di bandar penuh bersejarah Melaka ni, have a happy holiday you all!!

Related Posts with Thumbnails