Ok..2 perkataan 

Hahaha

Not so positive words
Basically..inilah budaya jepun haha

They have specific word untuk positive negative..terang terang disebut penuh perasaan…so kena pandai faham intonasi..untuk kenal pasti..seriously negatif/positive atau tidak..bahas jepun bahasa penuh perasaan haha
Bakabakashii-kebodohan…

Selalunya..kira sebut kat orang yang agak rapat laa…maknanya memanglah ‘bodoh’..ala ala..orang kedah cakap..bengong laa hang! Haha..
Tapi kalau dia sebut shii tu berakhir slow dan dalam..serta mata dia jeling semacam..serious la dia kata kau bodoh!
Next
Narenareshii

Hat ni…

Makna dia melebih lebih macam dah buasa tapi baru je..

Hahaha..complicated la pulaaa…
Contoh..A baru je kenal kita tapi..mengada dia macam dah 34 tahun dia kenal kita…

Narenareshii….sambil jeling hahaha…ada rasa annoyed di situ
Ok..1 lagi la..

Fukuzatsu

Maknanya

Complicated
Fukuzatsu na kimochi…perasaan berbelah bagi..complicated feeling..
Lebih kurang macam tu la
Maaflab..kakak tak dapat bagi perkataan yang tepat..sebab..masa kakak belajar vahasa jepun duluuuu kala kakak rujuk kamus japanese-japanese…tak rujuk japanese-english..
Haaa..ni tips ye..jalau nak cepat pandai bahasa jepun sila rujuk kamus japanese-japanese…jamin..2 minggu je dah pandai bertutur dan buat ayat ayat mudah?

Related Posts with Thumbnails