Kuah laksa utara PPC awesome!

Gituuuu..

Dia kan.. memasak dengan PPC or any electric pressure cooker brand la.. mudah..mudah sebab boleh tinggal.. tak perlu risau menggelegak ke apa ke…
Mukadimmah..
Ok

Last night i cooked laksa.. kuah utara minya spaghetty

Al kisah

Ahlilbaiti… kurang gemorkan laksa tetapi kalau spaghetty ok.. hahaha italiano paris sangatlah kannn..ehh apa kaitan italy dan Paris??
Cara buat kuah laksa utara PPC versi kak fid
************

Rebus ikan

Mode BEAN/TENDON (SEAL)

30minit
Tinggalkan..
Teralit..jenguk dapur..ohh PPC dah keep warm 40minit dah haha..

Ralit la.. breastfeed Erika..ligan Erika..bagai..
Ok.

Blend ikan

3 minit..termasuk masa keluarkan dan masukkan ikan ke jar..sambung blender ke power point dan disconnect.. over pula penerangan haha

Kak fid suka blend..kalau takmau blend rebuslah 50-59 minit lepas tu lenyek je ikan tu..tulang temulang pun hancurrr..
Ok..kat sini kita jimat masa..tak yah perisi ikan

Ikan..whole ikan dan air rebusan kita boleh makan

Mudahkannn
Dah blend ikan..blend cili ..bawang etc
Kuah laksa kak fid jenis ‘rebus’  tak da tumis-tumis..

Arwah mak dulu..beliau akan rebus dulu cili dan bawangbkisar then baru masukkan ikan yang dah perisi..

Kak fid satukan je semua sekali harung..

Bunga kantan..daun kesom..asam keping pun akak buh siap siap..
Masukkan ke dalam PPC

Kacau bagi sebati
Mode SOUP (SEAL)

20minit
Siapppp
Rebus la spaghetty sementara tunggu 20 minit tu

Sayur sayuran pun potong masa tu juga

Telur pun direbus pada waiting time tu juga
Total preparation time 1 hour
Mudah sangat ni!!

Related Posts with Thumbnails