SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Cara tanam sayur dalam penapis

OK

Cerita ni gini

Terasa letih dok beli sayur mahal..haha
Walaupun hari tu pernah kekonon berpatah arang berkerat rotan takmau dah tanam sayur sebab tak menjadi
I revert my spell kahkahkakah
Meh kita cuba tanam sayur dalam penapis pula.

Maka…akak pun godeklah Group facebook KBJTS
Cari KANGKUNG PENAPIS
Haha
Ok

Kaedah menanam sayir dalam penapis
Sayuran yang dicadangkan

KANGKUNG

BAYAM
Menurut pembacaan akak di KBJTS
3 cara yang disarankan
Cara #1

Bahan yang diperlukan
Penapis

Baldi

Sumbu atau kain mop atau apa apa kain yang serap air

Air

Baja AB atau baja yang seumpama

Cocopeat
Tebuk sedikit oenapis untuk letak kain sumbu/mop
Letak cocopeat

Siram baja AB

Tabur benih

Tutup dengan plastik hitam

3-4 hari buka plastik

Benih dah bercambah

Isi air baja dalam baldi paras tali sumbu/mop menydntuh air baja
Cara #2

Bahan yang diperlukan
Penapis

Baldi

Air

Baja AB atau baja yang seumpama

Cocopeat
Letak cocopeat

Siram baja AB

Tabur benih

Tutup dengan plastik hitam

3-4 hari buka plastik

Benih dah bercambah

Isi air baja dalam baldi paras dasar penapis
Cara #3

Bahan yang diperlukan
Penapis

Baldi

Air

Baja AB atau baja yang seumpama
Rendam benih semalaman

Kemudian letak penapis di dalam baldi berisi air

Tutup dengan plastik hitam

3-4 hari buka plastik

Benih dah bercambah

Isi air baja dalam baldi paras dasar penapis
Ok

Kita dah veli valdi dan penapis RM8.50
Order baja AB..cocopeat dan benih RM39 including oostage
Kita tengok.. jadi tak kak fid tanam sayur kali ni..hahahaaa

Resepi..saya ambil dari blog Azie Kitchen..

Boleh search kat blog tersebut..

Saya nak cerita cara saya masak kuah laksa johor menggunakan philips pressure cooker sahaja..

 

1. Rebus ikan.mode CHICKEN KPT 40minit

Saya target nak blend tulang sekali. Tak perlu nak asingkan..hehe

2. Dah siap masak ikan..saya blend. Nah! Memang tiada bertulang langsung..semua dah jadi cecair..

3. Mode BAKE VEGE KPT 5minit

Saya tumis semua bahan yang perlu ditumis..

4. Siap menumis

MODE SOUP  tombol lid ke SEAL

KPT 30 saja suka suka pilih 30..20 pun ok..

Masukkan blended fish tadi serta santan

ON

Tunggu siap

Maka terjadilah kuah lakda johor by cik fid..haha

 

Tiada gambar disertakan..tak ambil gambar horhorhor

 

Iftar 26 ramadhan

chicjen wrap dan samosa rupa popiah haha

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.