SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Resepi ‘air kempis perut’

3cm halia

1 biji limau nipis

Sedikit air suam

Secubit garam

15 biji lada hitam

Kisar/tumbuk semua bahan

Adun dan tapis.

Minum airnya.

Lakukan sehingga mendapat hasil yang dikehendaki.

Jom masak miso soup

Miso-syiru(miso soup)

Versi tofu pecah sebelum potong hahaha

Nasiblah kan tofu besar gajah pun
Bahan-bahan

Dashi

Miso paste

Tofu

Daun bawang

Sayur sayuran pilihan anda
Cara menyediakan

****************

Panaskan dashi

Dah nak mendidih tu masukkan sayuran yang perlu dimasak..contohnya daikon(lobak putih)..kemudian diikuti dengan tofu

Dah tofu tu masak. Tutup api. Masukkan pes miso

Gaul rata sampai pes sebati dengan sup dashi

Panaskan semula(nyalakan api) tak perlu sampai mendidij.

Tutup api

Taburkan daun bawang

Makanlah..
Nisbah dashi dan pes

1cawan dashi + 1 sudu makan pes miso

Kalau 4 cawan dashi.campur dulu dwngan 3 sudu makan pes miso..then rasa dulu masin ke idak..kalau belum cukup kemasinan baru tambah 1 sudu lagi
Gitu laaa

Pes miso

Boleh cari kat jaya grocer

Cari yang tulis bahan bahan

Air

Soya

Garam

Gula
Yang ada alkohol jangan la ambil

Memang ada yang beralkohol

Cara tanam sayur dalam penapis

OK

Cerita ni gini

Terasa letih dok beli sayur mahal..haha
Walaupun hari tu pernah kekonon berpatah arang berkerat rotan takmau dah tanam sayur sebab tak menjadi
I revert my spell kahkahkakah
Meh kita cuba tanam sayur dalam penapis pula.

Maka…akak pun godeklah Group facebook KBJTS
Cari KANGKUNG PENAPIS
Haha
Ok

Kaedah menanam sayir dalam penapis
Sayuran yang dicadangkan

KANGKUNG

BAYAM
Menurut pembacaan akak di KBJTS
3 cara yang disarankan
Cara #1

Bahan yang diperlukan
Penapis

Baldi

Sumbu atau kain mop atau apa apa kain yang serap air

Air

Baja AB atau baja yang seumpama

Cocopeat
Tebuk sedikit oenapis untuk letak kain sumbu/mop
Letak cocopeat

Siram baja AB

Tabur benih

Tutup dengan plastik hitam

3-4 hari buka plastik

Benih dah bercambah

Isi air baja dalam baldi paras tali sumbu/mop menydntuh air baja
Cara #2

Bahan yang diperlukan
Penapis

Baldi

Air

Baja AB atau baja yang seumpama

Cocopeat
Letak cocopeat

Siram baja AB

Tabur benih

Tutup dengan plastik hitam

3-4 hari buka plastik

Benih dah bercambah

Isi air baja dalam baldi paras dasar penapis
Cara #3

Bahan yang diperlukan
Penapis

Baldi

Air

Baja AB atau baja yang seumpama
Rendam benih semalaman

Kemudian letak penapis di dalam baldi berisi air

Tutup dengan plastik hitam

3-4 hari buka plastik

Benih dah bercambah

Isi air baja dalam baldi paras dasar penapis
Ok

Kita dah veli valdi dan penapis RM8.50
Order baja AB..cocopeat dan benih RM39 including oostage
Kita tengok.. jadi tak kak fid tanam sayur kali ni..hahahaaa

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.