SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Resepi ‘air kempis perut’

3cm halia

1 biji limau nipis

Sedikit air suam

Secubit garam

15 biji lada hitam

Kisar/tumbuk semua bahan

Adun dan tapis.

Minum airnya.

Lakukan sehingga mendapat hasil yang dikehendaki.

Jom masak miso soup

Miso-syiru(miso soup)

Versi tofu pecah sebelum potong hahaha

Nasiblah kan tofu besar gajah pun
Bahan-bahan

Dashi

Miso paste

Tofu

Daun bawang

Sayur sayuran pilihan anda
Cara menyediakan

****************

Panaskan dashi

Dah nak mendidih tu masukkan sayuran yang perlu dimasak..contohnya daikon(lobak putih)..kemudian diikuti dengan tofu

Dah tofu tu masak. Tutup api. Masukkan pes miso

Gaul rata sampai pes sebati dengan sup dashi

Panaskan semula(nyalakan api) tak perlu sampai mendidij.

Tutup api

Taburkan daun bawang

Makanlah..
Nisbah dashi dan pes

1cawan dashi + 1 sudu makan pes miso

Kalau 4 cawan dashi.campur dulu dwngan 3 sudu makan pes miso..then rasa dulu masin ke idak..kalau belum cukup kemasinan baru tambah 1 sudu lagi
Gitu laaa

Pes miso

Boleh cari kat jaya grocer

Cari yang tulis bahan bahan

Air

Soya

Garam

Gula
Yang ada alkohol jangan la ambil

Memang ada yang beralkohol

Resepi..saya ambil dari blog Azie Kitchen..

Boleh search kat blog tersebut..

Saya nak cerita cara saya masak kuah laksa johor menggunakan philips pressure cooker sahaja..

 

1. Rebus ikan.mode CHICKEN KPT 40minit

Saya target nak blend tulang sekali. Tak perlu nak asingkan..hehe

2. Dah siap masak ikan..saya blend. Nah! Memang tiada bertulang langsung..semua dah jadi cecair..

3. Mode BAKE VEGE KPT 5minit

Saya tumis semua bahan yang perlu ditumis..

4. Siap menumis

MODE SOUP  tombol lid ke SEAL

KPT 30 saja suka suka pilih 30..20 pun ok..

Masukkan blended fish tadi serta santan

ON

Tunggu siap

Maka terjadilah kuah lakda johor by cik fid..haha

 

Tiada gambar disertakan..tak ambil gambar horhorhor

 

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.