SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

my DIY SPRAY SORAY

2 botol spray.. sebenarnya ada 3..
1 lagi ada kat depan..

Yang pink wangian 7 bunga aura seri ratu..- buat sembur ala ala pewangi fabrik ..
Ala ala pewangi ruang..
Gitu laaa

Yang hijau..
THIVZ spray!
Haa yang ni 1001 guna..
Cuci cuci tabletop..peti ais.. sinki..ehh apa sahaja laa..
Senja senja sembur habuan halau nyamuk jika ada..
Sembur halau lalat jika ada..
Kak fid THIVZ kan ajaaa.. ahahaha

Yang lagi 1.. lemongrass
Itu pun buat cuci cuci halau halau juga…

Air tapis + witch hazel + EO
Buh dalam botol spray.
Goncang goncang.. spray!

Semua EOs yang dinyatakan di atas boleh didapati daripada Gritz
Whatsapp 0132023394 lah kalau mau..
Witch hazel.. air tapis pun ada mihahaha

Salam

 

 

 

Jika ditanya..berbaloikah belanja mahal mahal beli lampin kain moden ni..

Jawapan saya 

Sangat berbaloi-

WHY?

Beli sekali..pakai berkali kali..REUSABLE..WASHABLE..ENVIRONMENTAL FRIENDLY..BABY’S SKIN FRIENDLY..

macam mana nak guna lampin kain moden ni?

Dia macam ni.

Rupanya macam lampin pakai buang..tetapi dia kain…kita bagi anak pakai..anak membuang…wet nappy or dirty nappy..kita cuci..

Macam mana nak cuci?

Macam cuci kain baju ..pakaian dalam la

Tapi jangan la campur dengan pakaian lain

Boleh cucian tangan..boleh cucian mesin

Kalau guna mesin..nak tahan lama lampin tu..gunalah laundry net..kat daiso RM5.30 satu..kihkihkih

Nak bagi lampin moden ni kekal berprestasi serapan dan kalis air…gunalah sabun yang mesra alam…guna je sabun cap kapak..cap tukul..hehe

Kalau kurang rajin..masukkan dalam mesin basuh..letak sabun cuci yang mesra alam..tekan tekan..tunggu..siap..sidai..kering

CD ni mudah kering tauuu

CD ni ada banyaaakk jenis..banyakkk range..

Belilah yang bersesuaian dengan hidup masing masing…

Kurangkan sampah

Sejak mengamalkan…menyimpan sampah dapur dalam kotak ni jumlah sampah yang perlu dibuang hanyalah 1-2kali seminggu.
Saya simpan dalam kotak polestrin sampah-sampah dapur untuk dijadikan baja kompos

Sampah di’layer’kan dengan tabah merah…
6 bulan insyaAllah jadilah tanah kompos..baru je mula buat…hehehe.doakan saya berjaya

Tapi..betulll…kurang banyak sampah yang perlu dibuang!!

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.