SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Ibu susuan kena diupah ke?

Ibu susuan

perlu diupah atau tak?

Laaa.. taktau ke? Ibu kandung yang menyusukan anak sendiri pun si bapa kandung budak tu kena bayar upah..
Kome ingat menyusukan anak tak perlu masa dan tenaga?

Maka..hargailah ibu ibu yang menyusukan anak..

Dahsyatkan pertalian penyusuan ni.. anak orang pun boleh jadi anak dia apabila bayi tu minum susunya memenuhi syarat sah anak susuan..kat situ pun dah boleh bayangkan..kan? Keistimewaan menyusukan anak dengan susu ibu.
Breastmilk is the best food for your baby..
My 2 years old Erika masih belum move on..mungkin nak challenge record abang dia kot ..?
Akif breastfeed sampai genap umur 5 tahun..

Dia stop pun sebab dia nak gi sekolah tadika..agaknya kalau tak tadika..stop masa nak masuk darjah 1 lah kot

Susu tiruan

Susu tiruan

Ini salah 1 tarbiah.

Kembalilah kepada fitrah

Susukan anak dengan susu ibu dan jika nak minum susu selain susu ibu..minumlah susu segar..
Ya tahu

Ada yang tak dapat menyusukan selama 2 tahun atas alasan masing masing

Carilah ibu susuan..
Pilihan masing masing..

Fikirkanlah..

Kenapa peti ais dan oven tak boleh duduk dekat dekat sebelah menyebelah?
Akak kabo satu dua reason sudah la ye..

Kihkihkih
Paling mudah

Peti ais tu sejuk

Oven tu panas

Alaaa oven bukan guna hari hari punn..

Kan?tu bagi awak yang tak guna hari hari

Ada orang guna setiap hari..
Ok

Gini

Dalam all electric electronics equipments and devices… dalam deme tu ada PWB/PCB
Printed Wiring Board

Printed Circuit Board
Board tu warna hijau or biru or ikut suka deme

Atas board tu berderet berderam component dan ‘lukisan’ circuit..

Bukan tu je..dalam board tu pun ada circuit juga

Board tu berlapis lapis walaupun dia nipis..

Ada few pieces of board

Ada main board and few sub boards
Atas dan dalam tu juga ada IC ..ada chips dan segala compornent electronic yang menjadi jantung nadi bla bla perkakasan tu

Setiap equipment ada frequency dia

Ketika standby..ketika in use ketika off bla bla..

Hat boleh jadi rosak..hancoq.

Bukan kosmetik dia tapi boards dan component kat dalam tu la

If..if ye..ada gangguan frequency boleh jadi gelong dan gila IC dan controller dia

Mungkin berlaku cross-talk..salah tafsir frequency salah faham signal..logic circuit mereng.

Tu antara contohnyaaa

Of course bukanlah rosak serta merta..ada yang tak rosak rosak pun..syukur..

Tapi kalau boleh elak..elak laaa.

Kadang kadang memendekkan jangka hayat perkakasan je?

Maker selalu bagi jangka hayat perkakasan kann..haa..jangka hayat tu laa…

Kebarangkalian lagi cepat punah tu cepat..

If you don’t mind no problem..kot kome jenis tukar perkakasan rumah 2 tahun sekali kan..?
Normally guideline how to install you equipment dah ada diperincikan dalam user manual book or installation guide book

Tinggal baca dan faham atau tak je..
Rata-rata..designer kitchen cabinet tak kisah sangat pun bab safety perkakasan rumah ni.

Jangan salahkan deme..deme pakar design cabinet bukan pegawai keselamatan perkakas elektronik anda

Maka..kita sendiri yang kena tau..

Kalau kome tanya

Ok ke peti ais di sebelah oven..of course dia jawap ok.

Memang ok la..nampak cantik..tersusun lawa weyy..

Hakikat sebenar kita kena tahu sendiri?
Itulah di antara alasan simple…

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.