SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Buah rotan dilupa jangan

image

(Gambar dari google image)

Dah berpuluh-puluh tahun aku tak makan buah rotan..ya rotan yang buat perabot tu la
Dulu-dulu belukar belakang rumah kami ada pokok rotan..banyakk..dari pokok rotan ni jugalah mak dan ayah aku ambik rotan buat sebat kami hahahahaa

Kalau buah rotan yang besar-besar pokoknya kat kebun getah
La ni cari kebun getah tu pun dah tak jumpa..tak jumpa jalan masuk kahkah..dasarr

Petai belalang sebagai jajan?

Hangpa kenai petai belalang?tak kenai?
Aku kenai
Sebab..petai belalang ni merupakan salah satu JAJAN  aku ketika aku belum pernah keluar dari kampung tuu…

Kesiannn..petai belalang pun dibuat jajan..

image

(Image from google image)

Kahkahkah

Petai belalang juga boleh dibuat ulam
Bau busuk tapi tidaklah busuk mana pun..telan jeee..
Busuk lagi nato!

image

(Image from google image:nato)

zaman berzaman telefon berubah

Telefon bimbit…keitai-denwa…handphone..mobile phone..yada yada…

Mobile phone pertama saya….Tiada gambar sebab handphone itu pun dah bangkaiii

Pertama kali saya ada handphone adalah ketika saya masuk tahun satu di University di Shonan-Campus tu…saya tak beli ‘keitai’ tapi ‘pici’..PHS..yang mana sungguh melemaukan….

Saya dah lupa apa nama syarikat telco tu yang pasti bukan DoCoMo….Then saya tukar ke DoCoMo…saya guna henfon apa pun saya lupa juga….selepas tu my last handphone kat Japan adalah Sony Ericson yang warna warni boleh tukar skin bagai….dah buang kot sebab anak saya guna sebagai toy…then buang je laa labuuu

OK..kisah handphone di malaysia..

pertama kali guna kat Malaysia masa pertama kali balik..beli dengan harga 400..seketul motorola besaq lengan…cesss…then saya guna ericson free..orang punya…then saya guna nokia nih…

noki

Lamaaa saya guna…Dari tahun 2000 sampai akif berusia 7 bulan kot..sampai skrin dah tak de tulisan!….2000-2006..Gila ‘joubu’ lasak!!

Then saya guna telefon ni..Motorola L6

Ni guna lama juga…sampailah suami saya belikan Nokia E63..rujuk gambar di bawah yang biru tu E63 ya…

then beliau belikan saya E72..yang belah kanan tu

2 ketul henpon ini kai jadikan ‘backup’ henfon untuk la nih…sebab..

kini saya menggunakan…

Samsung Galaxy S-Plus..macam biasa suami belikan..harapkan aku beli kirim salam!!!!

nokia E series yang di atas itu..haq E63 tu saya simpan sengap sengap…haq merah saya guna buat alarm bangun pagi serta untuk anak saya guna sambil menanti tabletnya dicaj….Motif entry ni…saja konon menjawap soalan si Rai.

Sat gi aku pi habaq kat dia kata aku ada entry hahhahahhaha

Kita publish dulu la kann.

Henfon la ni sungguh canggih manggih la kan….hatta telepon aku yang aku perasan canggih ni pun dah ketinggalan tapi tak pa…aku nak guna basic sahaja bukan ada bisnes pun….relevan relevan…

Sayakan budak kampung yang miskin …masa memola…pertama kali sentuh henpon..masa sekolah SAT kat sekolah Tunku Abdul Malik Alor Merah(Aloq merah)…seminggu sementara menunggu keputusan dapat masuk asrama penuh ke idak…Sekolah tengah bendang woooo….Rasa ketaq lutu boleh sentuh henpon….punya la peghaq!!!

Cerita bab sekolah…sekolah pertama eden sekolah kat kampung ayah den la..sekolah kebangsaan…

Then 2 hari pi sekolah menengah kat pekan Padang Serai..Masa tu sekolah tu nama sekolah menengah padang serai 2..….Ahkak pi situ tau..2 hari ja..sebab…selepas tu hakak dapat offer biasiswa kecil dapat masuk sekolah menengah tunku abdul malik tu…sekolah di dalam area kebun getah..pi naik basikal buruk je tauuu 2 hari!!…Dok kelas A..ooo…semua orang bangsa lain ahkak je bangsa M..sebab ahkak pandai!cettt haq depa yang lain BM pun hareemm tak reti aku cangjkul kang…tapi tak pa dua hari ja…then ahkak pi masuk sekolah kat Aloq Merah tu….

Genap seminggu ahkak balik!Sebab ahkak dapat SERATAS plak..atur sekolah la akuuu…

Ahkak dok SERTAS lima tahun!bertemu jodoh tapi belum nikah kakakakkakaaa

Masa kat SERATAS ni hidup hakak penuh kecuakkan..kena score PMR supaya boleh kekal dok SBP dengan biasiswa penuh..kena cemerlang SPM sebab nak dapat biasiswa nak melanjutkan pelajaran ke universiti..Alhamdulillah…

tapi cuak 5 tahun…hahhahahaahaaa

Then ahkak buat matriks Jepun 2 tahun..setahun kat Taman Suria Jaya …Setahun lagi kami pindah ke Bandar Baru Bangi…then ahkak pi study kat Jepun 4 tahun..then ahkak balik..then ahkak kerja ngan kilang Jepun sampai la nih…

Then ahkak rasa macam letih dah kerja hahahahahhahahahaa

sekian..carca merba!

 

p/s: Kalau nak belajar kat universiti tapi takmau pinjam PTPTN..sila guna duit sendiri ataupun..belajar la pepandai sampai orang offer biasiswa penuh takyah bayaq…then takyah la buang tenaga nak berdemo tak mau bayaq hutang..wakaru???? Sekolah pun tak abih lagi dah nak tunjuk taiko aku paaanggg kangggg..pesanan jaaa

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.