SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Resepi ‘air kempis perut’

3cm halia

1 biji limau nipis

Sedikit air suam

Secubit garam

15 biji lada hitam

Kisar/tumbuk semua bahan

Adun dan tapis.

Minum airnya.

Lakukan sehingga mendapat hasil yang dikehendaki.

Kekal muda

Salam All
Kak Fid mengucapkan jutaan terima kasih atas ucapan happy birthday dan doa-doa kalian

Semoga Allah memberkati hidup kita semua
Amin

Kak fid dah berusia 37 tahun
Syukur Alhamdulillah

Ohhh kak fid tak kisah pun war war kan umur kak fid
Ehh kak lagi erk?acik dah ke?
Selagi erika masih kecil kak fid maintain 26 tahun ya hahahahaaaa

Sat lagi kak fid google la cara cara nak memastikan kelihatan muda jelita selalu…

Yang pertama…jiwa wajib muda…hari hari ratib aku jelita aku muda aku jelita

Kedua..pastikan suami kita kelihatan tua hahahahaaaaaaaaa..beliau muda sebulan daripada akak!akak lahir 12 safar beliau lahir 12 rabiulawal

Ketiga..agak agak dah tua beranak la seorang lagi bayi kahkahkah…bagi kes kak fid…2 anak dah ok..alhamdulillah

Keempat..nak kena ubah cara berpakaian ni…nak kena bagi nampak muda…kahkahkah..no no no…bukan pakai pakaian sendat sendat …tetapi moh le kite cari fesyen yang memudakan kita 10tahun kahkah…

Kelima
Eat balance diet healthy food

Keenam..ni patut jadi pertama..SOLAT..SOLAT JANGAN DIABAIKAN..PASTIKAN SOLAT WAJIB CUKUP

Ketujuh
Rajin rajinlah membaca AL-QURAN

kelapan
Solat sunat..diamalkan

Kesembilan
Jadilah isteri kecintaan dan pujaan suami

Kesepuluh
Jadilah ibu kebanggaan anak-anak

10 dah laaa
Taip sambil susukan erika(haaippp don’t you ever imagine it!)

Kisah cuka & cik fid

Saya suka guna cuka epal dan cuka kurma
Apple cider vinegar & date vinegar

image

Macam-macam kegunaan cuka ni
1. Untuk minum
Alkisah boleh membantu meningkatkan kesihatan badan
Boleh membantu mengempiskan perut dan membakar lemak..mohmihmih..
Sesudu cuka epal+sesudu madu asli+perahan lemon(optional) dicampur dengan segelas air…

2. Penambah perisa makanan
Kalau masakan yang perlukan cuka..saya guna salah satu daripada cuka ni

3. Cuci sinki dapur
Isi air dalam sinki tuang 2 sudu cuka
Tunggu dalam sejam
Sental serba sikit
Buangkan air tadi
Taraaaaa

4. Cuci oven dan microeave oven

5. Cuci bilik air
Tapi suami dan anak saya tak suka bau cuka…jadi saya dah tak gunakan cuka untuk mencuci bilik air

6. Cuci periuk belanga yang hitam
Kihkihkih
Rendam sekejap dan sental

7. Cuci rambut

8. Buat mandi
Campur dengan air la
Menyejukkan badan dan menghapuskan bau yang kurang menyenangkan..

Tu je kot setakat ni….

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.