SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Cara menentukan jantina anak

Cara menentukan jantina anak

ada orang bagi alasan nak kahwin lain sebab anak dia 10 perempuan..konon nak kawen lain nak dapatkan anak lelaki

cet tak munasabah…

tahukah dia lelaki yang membawa kromosom penentu jantina anak???

Orang kita selalu akan hukum isteri yang salah jika tak dapat anak pelbagaian…

Tak sedar diri…hahahahaaa

perempaun kromosomnya XX…lelaki kromosomnya XY

kalau digabung XX akan jadi girl..kalau XY baru boy….

memanglah faktor environment dalaman isteri ada mempengaruhi jantina anak…tapi kalau tak dapat jantina yang dikehendaki tak bolehlah salahkan sebelah pihak sahaja

dan..kalau nak dapatkan anak jantina idaman..kena usaha sebelum persenyawaan lagi bukan setelah mengandung saja..dah bersenyawa ovum dan sperm baik punyaa..tak de makna baru gigih nak usaha …

kalau ada baca…

ada tips posisi selepas making love yang boleh membantu kita menentukan jantina anak..

untuk nakkan bayi perempuan

Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kiri (sekiranya membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu)

Suami melepaskan/merembeskan hanya 50% air maninya di dalam rahim isteri dan bakinya dipangkal rahim (Tujuan : mengizinkan hanya sedikit sahaja sperm kedalam rahim isteri supaya gen XY dpt diseimbangkan;

Suami membawa XY, isteri membawa gen X – so penentu jantina bayi adalah dr sperma suami)

Suami melepaskan/merembeskan hanya 50% air maninya di dalam rahim isteri dan bakinya dipangkal rahim (Tujuan : mengizinkan hanya sedikit sahaja sperm kedalam rahim isteri supaya gen XY dpt diseimbangkan;Suami membawa XY, isteri membawa gen X – so penentu jantina bayi adalah dr sperma suami)

untuk nakkan bayi lelaki

Selepas bersama, amalkan tidur beralih ke kanan (sekiranya membelakangkan suami, minta izin terlebih dahulu takpun cuba ubah tempat tidur supaya tidak membelakangi suami tapi masih dlm keadaan beralih ke kanan)

Suami melepaskan/merembeskan 100% air maninya di dalam rahim isteri dan sedalam mungkin

(Tujuan : mengizinkan kesemua sperma disalurkan kedalam rahim isteri supaya gen XY lebih banyak dr XX; Suami membawa XY, isteri membawa gen X – so penentu jantina bayi adalah dr sperma suami)

FYI..kihkih..kromosom X ni lebih cerdas dari Y..hakhakhak….

Y ni mudah mati…Jadi posisi-posisi tu akan bantu si Y tu laaaa…

Sperma Y(benih Lelaki)

·Kecil

·Bergerak pantas

·Kurang ketahanan, jangka hayat pendek

 

Sperma X(benih Perempuan

·Besar

·Bergerak perlahan

·Ketahanan tinggi, jangka hayat panjang

Untuk mencuba anak lelaki, ikuti garis panduan berikut:

1. Makanan yang asid seperti buah-buahan limau, nanas, mangga, cuka, minuman gas perlu dijauhkan selama 2 bulan sebelum mencuba. Makanan laut adalah digalakkan, zat-zat logam kalsium dan magnesium juga diperlukan.

2. Persetubuhan pada waktu subur iaitu pada hari penetasan telur isteri ( ovulation) adalah penting. Untuk mengetahui tentang kaedah-kaedah mengesan waktu penetasan telor, sila rujuk laman ‘Kesuburan dan Kemandulan’.

3. Menukarkan cecairan faraj kepada beralkali dengan melakukan ‘douching’ atau basuh dalam faraj dengan satu alat khas. 20 ml. Air bikarbonet dimasukkan kedalam faraj lebih kurang 2 jam sebelum mengadakan persetubuhan. Cecair bikarbonet (sodium bicarbonate ) boleh dibeli dari farmasi.

4. Kaedah suntikan benih lelaki ( artificial insemination) setelah air mani suami menjalani proses ‘layering’, atau menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) dan dipilih embryo yang telah disahkan lelaki untuk dimasukkan kedalam rahim. Kedua-dua kaedah tersebut tidak dibolehkan jika hanya untuk tujuan mendapatkan anak lelaki. Tetapi diperbolehkan jika sabit ada penyakit baka bila melahirkan anak perempuan.

Merancang anak perempuan

Kaedah-kaedah yang digunakan adalah sama dari segi prinsipnya. Ikutilah garis panduan berikut;

1. Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau, asam , nenas, cuka, air minuman bergas dan lain lain. Pantang memakan makanan laut.

2. Persetubuhan dilakukan sebelum penetasan telur isteri (ovulation). Jangan bersetubuh selama 5 hari mulai dari hari ‘ovulation’ yang boleh dikesan dengan ujian-ujian subur. Sila rujuk laman ‘Kesuburan dan Kemandulan’

3. Melakukan ‘douching’ dengan menggunakan cecair asid (very dilute lactacyd) 2 jam sebelum persetubuhan dilakukan.

kredit to menatukan jantina anak

Although many people relish the idea of not knowing whether they are expecting a boy or a girl, many of us simply aren’t that way. It’s not uncommon for couples to dream about having a baby of a specific gender. A son is a great gift and if you are crossing your fingers that you’ll soon be the parent of a little boy, it’s not just up to Mother Nature anymore. When you are considering how to conceive a baby boy, there are a few methods that just may work for you.

The first thing to consider when it comes to how to conceive a baby boy is timing. There’s a lot of advice being bandied about that suggests that if you have your heart set on a boy that you should try and have intercourse as close to ovulation as possible. This means that you need to track when you ovulate and then plan on trying to get pregnant within twenty four hours of that day. This can be a bit tricky, but if you have tracked when you ovulate it can be quite effective.

It’s also been said that eating certain foods is also a great approach. When it comes to how to conceive a baby boy you want to eat red meat and drink colas. This applies to both the soon to be mom and the dad. Salty foods may also play a part in creating the right environment for conceiving a baby boy. Although not scientifically proven it’s an old wives tale that many mothers of sons swear by.

Drinking coffee may also help the man who is trying hoping to be dad to a newborn son. Caffeine may actually stimulate the Y chromosome making them more active. Again, this hasn’t been proven but for the man who already enjoys his caffeine fix, it may prove helpful.

Do you desperately want to choose the gender of your baby? Many couples feel the same way you do. There is a 100% guaranteed way to naturally pick the sex of your newborn. You no longer have to leave it all to fate and chance.

If you want to pick your baby’s gender in a natural and completely safe way, you can. Before you get pregnant, find out how to get the newborn that will complete your loving family.

Article Source: http://EzineArticles.com/?expert=Gillian_Reynolds

Hakikatnya..kalau saya

saya tak kisah sangat jantina naak ni asalkan anak saya sihat dan membahagiakan…

Kenapa ada yang obses WAJIB ada anak lelaki…(ya la leh la berlagak dah ada anak lelaki..kan??kan??)

sebab orang kita anggap anak lelaki saja boleh sambung zuriat…helooo..hellloo..helo helo..ini bukan zaman jahiliyah yaaaaa

Islam indah…

anak lelaki ke perempuan ke…sama saja..tak ada tulis pun anak lelaki sahaja mampu bawa kita ke syurga..tak tulis yaa..maka apa jantina pun sama saja cumaa..tanggungjawap berbeda la sikit namun masih mampu mendoakan ibubapanya….

Kalau kita didik nak kita dengan betul..Insya ALlah…bahagia..

Ya Allah permudahkan urusan kami…

salam

Ingin berkongsi sedikit

terlebih dahulu, ingin saya nyatakan saya BUKAN pakar sakit puan..gynea  or doctor or yang berkaitan saya hanyalah manusia biasa.

AMARAN:BERAT sikit apa yang bakal dicoret hahaaaa..sesuai dibaca oleh mereka yang berstatus ‘married’

Merancang keluarga/family planning cara sendiri..

Iaitu tidak menggunakan apa-apa device ataupun hormon…

hanya bergantung kepada apa yang ada…

Kami memang tidak menggunakan cara merancang ‘berteknologi tinggi’

hanya perancangan sendiri…with barrier dan pengiraan kalendar

1.wajib suami dan isteri bersetuju

2. mesti berdisiplin

3. kena tahu cara

OK

jika anda menggunakan kondom…jangan ingat boleh ‘selamat’ 100%…max 25% ja!maknanya?..75% ‘gagal’ mengelak dari hamil

hahahahaaaaaa

jadi apa harus anda buat?

1. kiraan kalendar

mengira hari anda ‘subur’ , ‘kurang subur’ ‘tidak subur’

kaedah kalendar sesuai digunakan utk wanita yg mempunyai kitar haid yg tetap samada 26-30 cycles atau 32-36 cycles.

dlm kaedah ini kita kena kenalpasti waktu subur kita.

cuba lihat blk kitar haid kita dlm masa 4 -6 bulan lepas.

kenalpasti kitarhaid yg terpanjang (cth 30 hari) dan kitar haid terpendek (cth 26 hari) dlm masa 4 -6 bulan tersebut.

cth:
kitar haid terpendek (26) – 14 = 12
kitar haid terpanjang (30) -10 = 20

Jadi antara hari ke 12 hingga hari ke 20 dlm kitar haid anda dikira waktu subur dan precautions kena diambil utk mengelakkan pregnancy (cth kondom atau abstinence)

kitar haid dikira bermula hari pertama haid anda pada bulan ini hinggalah hari sbl dtgnya haid bulan depan.

satu lg kaedah kalendar yg boleh diaplikasikan, katakan kitar haid anda ialah 29-30 hari, so ambik 29 – 14 = 15.15 ini dikira waktu ovulasi.jadi kondom atau abstinence haruslah dilakukan /guna 5 hari sblm dan 5 hari selepas hari ke 15.

ini kerana ovum boleh hidup (viable) selama 3 hari tanpa disenyawakan dan kemudian akan mati dan bersedia utk stimulate next kitar haid…dan sperma pula viable dlm rahim selama 24-36 jam.

 

2. cervical mucus

monitor mukus yang discharge dari vagina

1. sticky, or findings are scant,–> you’re probably not ovulating yet.(‘selamat’lah kalau NAK)
2. creamy,–> ovulation may be coming, but not just yet.(leh la guna kondom!)
3. wet, watery, and slightly stretchy,–> ovulation is very likely close. Find time for some baby-making sex.(but don’t do it if you plan not to have a baby…wahahahaa)
4. very wet,–> stretches between your fingers for an inch or more, and resembles raw egg white, your cervical mucus is very fertile. Ovulation is right around the corner, and now is the ideal time for intercourse.(to avoid prenancy…use barrier or avoid doing ‘it’..selalu den time yang ni memang alert gegila!)

Tips:

Don’t check your cervical mucus during or right after sex, or when you’re feeling sexually aroused.

You can also check your cervical mucus by looking at the toilet paper or your underwear, but sometimes you can get a better sample by reaching inside, as described above.

If you have trouble finding anything, checking your cervical mucus after a bowel movement may be easier. (Don’t forget to wash your hands well.)

Some women, especially those with PCOS, have several patches of fertile-looking cervical mucus throughout their cycle. If this is your situation, predicting ovulation by tracking cervical mucus might not work well for you. Taking your BBT(basal body temperature) will help you pinpoint which patch of fertile mucus was related to ovulation.

Some drugs, including antihistamines and, ironically, Clomid, can dry up your cervical mucus. In this case, you might not find as much fertile cervical mucus before ovulation.

If you never or rarely notice wet or egg-white consistency cervical mucus, let your doctor know. Infertility can sometimes be caused by something referred to as hostile cervical mucus.

Some women notice that their cervical mucus becomes wet or almost egg-white like again right before menstruation. Obviously, this isn’t a sign of impending ovulation.

A day or two after sexual intercourse, you may confuse semen with wet cervical mucus. With experience, you can learn how to differentiate the two. But for the purposes of getting pregnant, assume that you may be approaching ovulation and mark your calendar or chart accordingly

source:LINK

 

Basal body (waking) temperature
Basal body temperature is your temperature first thing in the morning, before getting out of bed or doing anything else. You can’t feel these slight changes in your body temperature but a basal thermometer can detect them.

You can take your temperature orally, vaginally or rectally as long as you use the same method every day. Before ovulation your temperature may vary from day to day by about 0.1 degree Celsius. Just after ovulation, however, your temperature rises by at least 0.2 degrees Celsius and remains high until your next period. This increase in temperature is caused by the progesterone released from the follicle after ovulation.

It is important to note that the rise in your basal body temperature doesn’t tell you when you are fertile or about to ovulate. It tells you when you already have ovulated. Women are most fertile the few days before their peak temperature, and are least fertile once their temperature has remained high for three days.

Tracking your temperature is the most demanding method of charting your cycle. You must take your temperature at the same time every morning, as soon as you wake up and after at least three hours of sleep. Going to the bathroom, having a cup of tea or moving around too much can all change your temperature and make it more difficult to see a regular pattern. Other things can also affect your temperature, such as illness or infection, alcohol and some prescription and recreational drugs.

If you are keeping track of your basal body temperature, it may help to keep daily notes of the time you take your temperature and any thing else that may affect the reading. Sleeping in for an hour longer than normal, for example, could result in a rise in temperature that looks like ovulation, but isn’t.

 

credit to womenhealth

 

more useful links

amazingpregnancy

thelaboroflove

plannedparenthood

fertility

 

Kami menggunakan kaedah kiraan kalendar dan barrier serta cevical mucus ini setakat ini 3 tahun 7 bulan +

 

selepas bersalinkan Gedebi, my first period adalah pada hari ke-45 selepas melahirkan.

bermula dengan kali pertama itu saya punya cycle adalah 60 days…berlarutan selamat 1 tahun..kemudian cycle 32 days bermula sehinggalah kini.

Kerana keteraturan cycle ini juga mungkin menjadi pembantu dalam pengiraan dan aturan ‘aktiviti’ hahahaaaaa

 

Namun adalah harus diketahui..anda wajib berdisiplin…

disiplin di sini memang memerlukan kedua pihak melaksanakannya…

Jika anda tahu mucus dirembeskan wet or very wet dan anda tidak mahu hamil lagi silalah gunakan kaedah barrier…

jika kiraan kalendar anda menyatakan anda dalam keadaan subur silalah gunakan kaedah berpatutan…

 

pada peringkat awal

saya telah berusaha menghubungkaitkan kaedah kalendar dan cervical mucus ini…

apabila kita dah tahu pattern kedua2nya mudah untuk kita merancang.

 

kenapa saya tak ambik IUD ka…implan ka…pil ka…apa2 ka yang lebih mudah dan berteknologi

  • saya takut
  • gynea saya kata kalau bersangkutan ngan hormon memang risiko saya MAKIn gemuk tu ada hahahaa..macam ayam dicucuk hormon la!
  • IUD bagai tu…seriauuuuuuuuuuu
  • pil..saya susukan anak..takmau nanti susu kurang……gynea saya kata….pill perancang kebanyakkan memang akan kurangkan susu—>mengenai hormon….
  • saya yakin saya boleh kontrol kahkahkahkah

dan untuk kesekiannya

ingin saya nyatakan..bab sex..bab rumahtangga ini..bukannya satu pihak..kena ada 2..sebab berlaku ikatan antara 2 manusia berlainan

 

tips raban:(raban ya bukan raba..nak raba pandai2 hangpa laa)

  • masaklah makanan unuk keluarga anda
  • suami- bantulah isteri anda
  • suami jagalah isteri yang hamil
  • suami jagalah isteri dalam pantang
  • suami kemaslah rumah
  • suami moplah lantai
  • suami sapulah sampah
  • suami buanglah sampah…
  • suami tolonglah jaga anak kalau isteri memasak
  • suami tolonglah sokong hobi ister(apakah??/)

pendek kata…suami tunggak/ketua keluarga harus tahu apa tugasnya dengan pembantu peribadi yang setia(isteri) memberi bantuan seadanya…

Ingat suami berjaya selalunya memiliki isteri mantap jiwa..zahir batin…ehem..ehem…

so  kalau suami dapat wang lebih huloq2lah nooo

ehh apa ni??

 

tapikan kalaulah orang melihat akan suami yang buat semua kerja isteri hanya ‘takat’ masak dan susukan anak orang akan kata ‘isteri queen control’

namun…lantaklah queen control pun kan..janji kita tahu apa yang berlaku….

ehh apsal dari family planning tersasar ke bab queen control…sebab…semua ini kena ada sefahaman!

sebab tu artis bercerai selalu bagi alasan  ‘tak sefahaman lagi’

Jawapannya, YA.

Tiada sebarang halangan untuk seorang ibu yang menyusukan anak untuk kembali hamil. Namun seelok-eloknya dijarakkan selama 2 tahun (hikmah kenapa Al-Quran menyebut susukanlah anak sehingga 2 tahun bagi menyempurnakan penyusuan)

Apabila sudah 2 tahun dan hamil semula, ibu dan anak juga sudah bersedia.
Badan ibu juga sudah bersedia untuk hamil lagi dan tidak akan membebankan ibu.
Insya Allah

Namun ada juga ibu yang tidak hamil dalam tempoh penyusuan anak.
Bagi saya jika dalam tempoh 2 tahun anda tidak hamil maka itulah yang terbaik.
Dan ramai juga ibu-ibu menyusukan anak hamil sebelum anak berusia 2 tahun.Rezeki masing-masing

Pada pandangan saya, memberhentikan penyusuan susu ibu bagi anak yang berusia bawah 2 tahun atas alasan ingin hamil lagi adalah tidak relevan.
Adakah anda mendapat jaminan 100% jika anda tidak susukan anak anda, anda akan hamil dengan segera?

Tiada jaminan bukan?

Dan bagi ibu yang hamil, anda juga boleh menyusukan anak anda/meneruskan penyusuan selagi tidak memudaratkan anda, bayi yang dikandung dan anak yang disusukan.

Jika ibu mengalamai ‘morning sickness’ yang melampau sehingga memberi kesan tidak baik terhadap dirinya, anak dalam kandungan dan anak yang disusukan, eloklah dihentikan proses penyusuan.

Dapatkan nasihat pakar anda.

Related Posts with Thumbnails



Photobucket
exabytes.com.my VPS Forex

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.