SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Kesinambungan daripada entry saya

Pengalaman:bersalin secara pembedahan

saya nak copy paste komen para ibu yang kongsikan pengalaman masing-masing di komen box.

Thank you all

liyana

hehe,sama aa
saya anak perempuan sulung, pastu kena ceasar plak
saya bersalin khamis malam jumaat’
supposedly, mak nak datang KL hari jumaat lepas balik sekolah
tapi tuptup malam tu hubby call dia kata kena operate (emergency)
alih2 makku ponteng sekolah jumaat tu, terus datang KL malam tu jugak..
huhu, dia beranak 5 org semua pun normal
alih2 saya ceasar plak (dua2 lak tu)
nak wat camna bukan rezeki (anak ramai..wuwuw, nak anak ramai)

lina

salam…ku baru je bersalin pada 10.01.11 baru ni..secara ceasear sbb pp type 3,ha kalau nak tau sebelum ni semua 3org anak ku bersalin normal..pengalamn nak kongsi…ya allah bersalin operate ni seksa lapas tu…aduh tuhan je yg tau bila nak bangun,berjalan..tambah kalau batuk atau bersin…hik hik…kalau normal,tak banyak masalah..sng sikit nak jaga…rasa macam tingin lagi bbaby…tpi..kna target 2 atau 3 tahun lagi la….aku takut kna operateeeeee lg…tak sanggup

adaain

salam….sy dah 2 kali c-zer…entah kenapa saya rasa berdebar2 ..puas pujuk hati ni.ya allah berilah kekuatan.bila tahu jer sy preg sy ngelabah smcm..sy operate thn 2004 n 2005 n 2008 kegguran…2011 ni sy pasti kena operate lagi…aduss camner ni kerisauan smkin mjadi2.ntah kenapa sy jadi mcm ni sy pun x tau.maybe keadaan sekeliling mbuatkan sy sedikit pressure kot.aritu member ofc 4 4 operate tp tgk kak 40an tu steady jerkk…salute ler tabik spring.ni baru trimester 1 sy dah ngelabah semacam….knp yer?

shera

salam…sy baru bersalin secara c-zer 4/2/2011…anak sulung…perkara yang tak disangka..mengandung normal…smpy usia kandungan 38 minggu kedudukan baby sume normal..tp masa tu dah rasa contrctn…kamis 3/2/11 pergerakan bb dah slow..kena tahan wad…doc cek pintu rahim tak buke wlupun sikit…esoknye paginya 4/2/11 doc scan…keadaan baby xnormal…dipanggil “OP POSITION”…doc bagi 2 pilihan..induce atau c-zer..klu induce hny 25% jer kemungkinan pintu rahim terbuka…75% pas induce tetap kena operate gak..sy menangis..xdpt terima kenyataan..husband tenangkan..ibu..mak mertua suh operate jer..bg sokongan moral pdku…Alhamdulillah…sy slmt melahirkan bb boy kul2.24 ptg…ms bersalin mmg xrsa ape..tp lps bius hlg, Ya Allah…hny tuhan yg tahu…1st time nak bangun n jalan…sakitnya…tp nie sume dugaan ALLAH…sy terima dgn redha…mst ada hikmah yg tersembunyi…

Rose

Seronoknya baca pengalaman nih……Kalu org kata, sakit bersalin boleh hapuskan dosa2 kan…..awat…sakit bersalin c-zer tuh lagi sakit tu, bukan kita saja2 nak cari pasai toreh perut kan…so, ada tak ustz/ustazah kata sakit bersalin operation pun leh hapus dosa2???????……..uhukkk….sedihnya….tak dak fatwa kan….takpa la…hanya Allah swt saja yg maha mengatahui….Aku lahir anak pertama di Germany tahun 1999, sakit 18jam….puas aku mtak dockt c-zer….tapi dokt kata….u boleh bersalin normal buat apa nk c-zer..(tapi dokt tu ckap bahasa German la dgn hubby aku..bukan ckap melayu…heheee…) so, bila aku dah x larat nk tahan sakit sebab x bukak2 gak, dokt kasi epidural sementara pintu nk bukak…..bila pintu dah 10cm…dotkt kata…push..push…dah sebab kena epidural….jadi x rasa sakit lsung…aku tanya hubby…dokt kata apa?….hubby suruh teran jer….aku pun ikut cara misi tu..teran la….x sakit lsung…fuyooooo……tgok2 baby, anak pertama kami dah kuar…aku tanya hubby….aikkk….senangnya dia kuar…..padahal….sat dlm 5 minit time misi2 tu nk cuci aku….tetiba kalut satu bilik tu….dokt2 dgn misi2 kalut dok bwak masuk tong2 gas yg besar manusia tu dlm bilik labor aku….aku dgn hubby tercengang2…pasai apa?….tapi misi dgn dotk tak nk cakap….cuma misi bwak hubby aku kuar kat luar..tinggal aku sorg dlm bilik..tetiba dtg misi kasi topeng gas kat aky suh aku sedut…dia kata…”we wil make u sleep now…..”…..bila aku sedar…hubby dtg kat aku citer yg aku tadi critical…tumpah darah sebab koyak rabak beb…….dlm satu timba besar tuh….misi citer balik la…..dokt kata nyawa aky time tu cuma 50:50…..masyhallah……kalu lambat depa bertindak…aku PADAM…..uhukkkk……..dokt kata baby aku besar, 3.80kg sedangkan rahim aku x boleh muat baby nk kuar, bila aku teran selamba sebab x sakit kena epidural tu….tu yg tebabur tu….rabak….kena jahit banyak la tu…..misi la yg citer balik…so, anak ke-2. (4kg), anak ke-3 (4.50kg), 3migu dari skrg ni, aku nk bsalin anak ke-4 (Xkg)….so, dokt kat SJMC dah kompom aku c-zer…jgn mimpin nk salin normal……yessseer…

Siti

Salam. Semua ibu kt sini…
Seronok baca pengalaman tuan blog dan kawan2 kt ruangan komen ni.
Memberi inspirasi dan semangat pdku yg juga telah bersalin secara c-section baru2 ni.
Anak2ku 4 org, semua bersalin normal dan alhamdulillah dgn amat mudah sekali.
Tiba2 ku preggy twins…baru 8 months u all, ku dh ada contraction pd suatu pagi.
Bukaan dah 8,9 cm. Tp ku dibedah jga…sbb baby breech/songsang.
Hanya Allah yg tahu perasaan ku masa tu, bila Doc muda tu bgtau nak c-zer..seolah2 dunia ni macam nak kiamat jer ku rasa masa tu. Ku sgt takut dgr pasal c-zer ni..serius!
Harapan tinggi nak normal. Hubby pujuk…takde apa.
Masuk Operation T…sedar2 dah ada kt wad. Alhamdulillah, takde rasa sakit langsung smpai la ubat bius hilang. Agaknya Allah nak tenangkn hatiku.
Tp nak bangun turun naik katil wad tu, ku minta nurse yg bantu utk duduk…takut!
Tak berani nk bangun sendiri wpun tak rasa sakit.
Nurse cucuk sampai 3 jarum kt tangan-masuk air, antibiotik dan satu lg pe ntah.
Blakang tgn kiri smpai bengkak sbb ada 2 jarum besar. Kt blakang tgn kiri ada 1 jarum. Setiap beberapa jam, nurse kejut utk bagi injection spya darah tak beku-nurse kata. Agak2 ada la dlm 5 kali kot…tak ingat sbb kdg tak berapa sedar,wpun jarumnya sakit ooo…Erm itulah antara pengalaman ku yg ku kira dahsyat pas brsalin. Skg dah aktif, wpun blum smpai sebulan.
Tuan blog, cite la pengalaman semasa dlm pantang bersalin c-zer ni….

seri

hai semua…..seri dah selamat besalin c-zer 20/2 ritu…hr ni dah 31 hr br ada ms nak online….pengalaman yang sungguh berharga…sehari sebelum admit kat kmc mcm xder apa2 je excited sgt kot maklum la dah lama menanti…org lain plak yg takut…adik seri la tu coz dia pun nak kena c-zer 25/4 ni…dia plak yg tolong ketaq untuk seri kikiki…..mlm nak register tu hubby buat lawak no phone sendiri dia blh lupa…hai papa takut ker mama nak kena c-zer. koi 10 pg terus masuk ot ms tu br terasa seram sejuk…apa la diaorang nak buat ni. seri bius separuh sbb hubby nak masuk. siap boleh dgr la apa yg diaorg sembang. ms nak tarik bby keluar tu doc ckp bby lekat ckit so stanby diaorang nak tarik. first time tgk bby airmata laju ja keluar…aku dah jd ibu…..nurse kasi cium bby..sayu sgt rs di hati ….anak mama….khaalish ammar b. kamarul azman semoga jd anak yg beriman…mama n papa syg ammar

nairah

salam n hai sume… waaa,bestnya dgq pengalaman ibu2 kat cni.. nairah pon nak kongsi gak la pengalamn bersalin.. hm….nairah sebenaqnya jangka 19/1. tp da sampai due pon x de tanda2 nk besalin pon lg..huhuhu…doktor ckp klu lbey jangka seminggu terus admit wad. so, 25/1 nairah nih p serah diri la kat spital utk di induce.. bagus kan? hehe. masa nak admit tuh, doktor cek laluan da bkk 1cm. x pe la…then,esknye bgn g toilet, ase cam ade sesuatu je meleleh,tgk2 warna coklat je. tanda la kot. gtau doktr,tp doktr still masukkan ubat utk paksa besalin. sejam lepas berehat2 atas katil, da mula rasa sket2 kat pinggang, senak2 kat perut sampaila kul 2 ptg misi dtg nk cek jalan lg. cek2, jalan da buka 3cm tp misi ckp pintu rahim duk jauh..then misi ckp nk trik pintu rahim bg dekat sket. tp Allah je yg tau sakitnye la masa doktr seluk nk tarik tuh sampai ngis2. hubby tgk pon sampai die lak yg menggigil. x tau nk ckp sakit cmne…pastu terus misi bwk turun p labour room. masuk je, terus dktr pecahkan ketuban,rs panasje. pastu x taula dktor watpe lama sgt dok seluk2 lg,yaAllah,sakit giler. da nangis2 dah…sambil 2 wat CTG. doktr da cucuk2 masuk air kat tgn..tp yg peliknya masa 2, doktr bergilir2 masuk tgk CTG tuh. sume menggeleng2 kepala. cam pelik lak tgk. bila nairah tanya misi, die ckp kontraksi mcm bagus sgt. tp mcm ade yg x kene je. last2 masuk sowg doktr die ckp jantung baby da lemah. masa 2 jalan da bkk 6cm. n masa 2 jugak sakit da rs giler2 dah,x tertahan la. mana ngan dok seluk2 lg. adududuh..bayangkan br bkk 6cm tp dktr tuh da suh teran.cmna la nk teran lau x terasa. n nairah kan br 1st baby, mana la tau camne rs nk teran 2.. jam da pukul 7 mlm masa 2. last2 doktor ckp bg tiket la kat patient nih. nairah pon tanya tiket apa..rupa2nya tiket p bilik bedah. hohoho…dlm ati, syukur sgt2 sbb da x thn sakit. c-ser pon c-ser la. x pk apa dah.. hubby pon da gelisah bila tau nk kene operate.. tp alhamdulillah tepat jam 8.12pm 26/01/2011,lahirle Nur Amirah Zahra nairah yg comel lg berseri… hehhe…skang da 2 bulan lbey da…
sowila berjela2 lak karangan nairah ye.. juz nk kongsi je…

semuanya ada kisah tersendiri….

untuk cerita saya rujuk entry terdahulu ya…dan sebenarnya cerita ibu-ibu lain juga daa di ruang komen entry tetdahulu…

3-hari

gambar budak keluar ikut TINGKAP berusia 3 hari..

ohh ya..anak saya dah mula minta saya ambil baby letak dalam perut dan dia nak pi sekali jumpa doktor sebab nak tengok bagaimana bayi hidup di dalam perut….dia juga nak adik sendiri untuk mewarisi segala TOYS dia..apakah budak ini???

mmmm….

c-section dan saya

Salam

Saya terpanggil untuk berbicara lagi akan kisah penyusuan susu ibu dan ibu yang melahirkan anak secara ceasarian(c-section)

Seolah-olah menjadi satu taboo pula

“saya tak susukan anak saya sebab saya bersalin dulu c-section”

Apakah sangkut paut cara bersalin dan penyusuan susu ibu?

1. Ramai yang memberi alasan apabila ibu bersalin secara pembedahan, susu tidak akan terhasil.Susu terhasil dari mana?Susu dari payudara bukan dari tempat melahirkan

2. Ramai yang memberi alasan kesakitan pada jahitan diperut menghalang mereka menyusukan anak.Sudah menjadi ibu mestilah menjadi lebih kuat.Lawan perasaan anda.

3. Ramai yang terlalu mempercayai cakap-cakap orang-orang tua dari mempercayai nasihat doktor pakar.

Dari pengalaman saya,melahirkan Muhammad Akif Hafir pada 17 September 2005 adalah satu pengalaman yang tiada kayu pengukurnya.

Saya mula menyusukannya setelah lebih kurang 24 jam dia dilahirkan.

Dan yang pasti minuman pertamanya di dunia ini bukan susu ibu. Dan saya tak ingin tahu susu apa dia minum yang saya tahu puting pertama dia kenal tetap puting susu dari ibunya.
Ketika dia diberi ‘minuman lain’ sebelum saya pulih dia diberi minum menggunakan ‘small cup'(cup ubat tu)

Apa yang masih saya ingat.saya melahirkan akif pada jam 1155am 17 sept 2005,(menurut apa yang doktor cakap dalam OT)

Dan keesokkan harinya dalam pukul 7am, 2 orang jururawat datang dan meminta saya bangun untuk ‘latihan berjalan’

“Puan kena bangun juga walaupun sakit. Tegakkan badan..tahan sakit yaaa”

Alhamdulillah.

Dan Tak lama kemudian mereka datang lagi dengan membawa Akif bersama.

“kita susukan dia ya”

Bermula dari saat itu…Akif mula disusukan hingga ke hari ini.

Saya disuruh duduk di atas kerusi dan sebiji bantal diletakkan di atas riba saya, dan akif diletakkan dia atas bantal tersebut.
Seorang jururawat membantu saya mengampu akif.Dan setiap kali hendak menyusukan akif mereka akan membantu.
Saya juga diajar menyusukan sambil berbaring(mengiring)
Saya mengiring dan mereka membantu memposisikan akif.(hubby juga membantu)
Apabila sudah lenguh satu belah saya tukar sebelah lagi.(mengiring

Pada awalnya saya kekok untuk mengiring ke kiri tapi lama kelamaan sudah biasa.

Akif juga merupakan bayi yang amat memberi kerjasama
Ada juga latch on yang tak betul tapi mudah dibetulkan.

saya tidak nafikan, sakit memang sakit..sakit di tempat jahitan..diperut tapi keazaman untuk memberikan anak yang terbaik mengatasi segalanya.

Ohh kenapa saya c-section?
Kerana akif hafiy berat ketika dilahirkan adalah 4.41kg!

Kesimpulannya,walaupun melahirkan melalui c-section, anda tetap boleh menyusukan anak anda.

Sebarang pertanyaan berkaitan sila hubungi saya.:P

UPDATE:

Saya bersalin/akif lahir di SMC.

Dan kepada mommies yang bakal c-section/takut c-section jgn takut
Hanya sebentar sahaja.Dan Insya Allah semuanya selamat.
Usah pedulikan apa ‘orang yang tak pernah lalui’ cerita sebut atau cakap.

Bertanyakan kepada mereka yang telah lalui.Ambil yang positif abaikan yang negatif.

Berpantang
Bagi saya tiada susahnya jika kita faham konsep.
Bersalin cara mana sekali pun untuk kembali normal seperti biasa memang mengambil masa.
pastikan suami anda senantiasa membantu.

All the best

ceasarian birth and breastfeeding

Adakah bersalin secara c-section/ceasarian menghalang anda dari menyusukan anak anda?
Ada yang memberi alasan c-section sebagai penyebab mereka gagal susukan anak mereka..
Bagi saya TIDAK.

kerana anak menyusu dari payudara bukan dari tempat dia ‘dikeluarkan’

Ada pula yang memberi alasan sakit.
Oleh kerana c-section, sakit pada jahitan diperut penghalang untuk susukan anak..TIDAK sama sekali

Ibu yang melahirkan anak secara c-section, Insya Allah boleh menyusukan anaknya jika dia mahu.
Sebaik sahaja kita melahirkan hormon penghasilan susu akan mula diaktifkan.
Hormon ini bukan bergantung kepada ‘laluan’ keluarnya si bayi. (Saya perlu baca lebih bab ini, nanti saya ‘update’)

Apa yang kita boleh buat,

susukan bayi dalam posisi duduk atau berbaring(mengiring)

Bagi posisi duduk.

Bantal diletakkan diatas riba ibu dan bayi diletakkan di atas bantal tersebut. Dengan cara ini mengelakkan tekanan secara terus ke perut ibu seterusnya bekas jahitan.

Cara berbaring pula, minta tolong suami atau sesiapa sahaja yang menjaga anda agar membantu anda mengiring dan posisikan bayi.

Dari pengalaman saya hari ke-7 saya sudah mampu melakukan semuanya dengan sendiri. Sudah boleh mengangkat Akif(4.7kg pada hari ke-7, lahir 4.41kg)
Boleh menyusukannya.Alhamdulillah.

Jika berasa sakit, bersabarlah demi kebaikan anak kita juga.Sakit hanya sementara.

Selamat berjaya!

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.