SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Nota

Hihihi

Kena tulis kat blog kang lupa
Seal

Mode sama ada RICE atau STEAM

KPT 15-20

Air sama paras dengan ketupat

Ketupat 15-20 biji

Kuah laksa utara PPC

Kuah laksa utara PPC awesome!

Gituuuu..

Dia kan.. memasak dengan PPC or any electric pressure cooker brand la.. mudah..mudah sebab boleh tinggal.. tak perlu risau menggelegak ke apa ke…
Mukadimmah..
Ok

Last night i cooked laksa.. kuah utara minya spaghetty

Al kisah

Ahlilbaiti… kurang gemorkan laksa tetapi kalau spaghetty ok.. hahaha italiano paris sangatlah kannn..ehh apa kaitan italy dan Paris??
Cara buat kuah laksa utara PPC versi kak fid
************

Rebus ikan

Mode BEAN/TENDON (SEAL)

30minit
Tinggalkan..
Teralit..jenguk dapur..ohh PPC dah keep warm 40minit dah haha..

Ralit la.. breastfeed Erika..ligan Erika..bagai..
Ok.

Blend ikan

3 minit..termasuk masa keluarkan dan masukkan ikan ke jar..sambung blender ke power point dan disconnect.. over pula penerangan haha

Kak fid suka blend..kalau takmau blend rebuslah 50-59 minit lepas tu lenyek je ikan tu..tulang temulang pun hancurrr..
Ok..kat sini kita jimat masa..tak yah perisi ikan

Ikan..whole ikan dan air rebusan kita boleh makan

Mudahkannn
Dah blend ikan..blend cili ..bawang etc
Kuah laksa kak fid jenis ‘rebus’  tak da tumis-tumis..

Arwah mak dulu..beliau akan rebus dulu cili dan bawangbkisar then baru masukkan ikan yang dah perisi..

Kak fid satukan je semua sekali harung..

Bunga kantan..daun kesom..asam keping pun akak buh siap siap..
Masukkan ke dalam PPC

Kacau bagi sebati
Mode SOUP (SEAL)

20minit
Siapppp
Rebus la spaghetty sementara tunggu 20 minit tu

Sayur sayuran pun potong masa tu juga

Telur pun direbus pada waiting time tu juga
Total preparation time 1 hour
Mudah sangat ni!!

Ayam masak merah PPC

Resepi..sila guna resepi masing masing ye

Nak cerita cara saya masak menggunakan PPC je hehe

 

Ok

Mula mula

Saya goreng ayam

Mode vege 4 minit

Letak minyak. Minyak dah panas masukkan ayam

Tutup lid

Dah siap off PPC  dan ketepikan ayam

Mode vege lagi KPT 10minit

Panaskan minyak..tumis bahan kisar

Dah pecah minyak.. masukkan ayam goreng tadi

Perisakan apa patut..

Masukkan santan ..jika resepi anda guna santan

Off PPC then select mode CHICKEN  tutup lid.tombol ke SEAL on

Tunggu siap

Kalau nak kuah pekat.. release wap dan pilihlah mana mana mode bake

Saya tak perlukan step ni sebab saya dah masukkan kuantiti bersesuaian untuk kuah

 

Kejadian ayam masak merahnya

Lembuuut..fuaaaa to kuchi no nakani nancyatte..

Ala ala ayam masak merah JM beriani pun ada..ehh

 

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.