SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

My homemade chilli sauce is always the best

Nampak? Confident sungguh hahahaha

Wajib laaaaa

Resepi(sukatan ikut suka..ya ammppooonnn)

Cili merah (dalam 25 biji kot)
Bawang putih (2 labu)
Cili besar sebiji
Gula merah 4 sudu
Cuka 3 sudu (hari ni guna natural white vinegar)
1 sudu corn starch untuk memekatkan sos(campur dengan air…agak agak juga..guna air sejuk berais atau peti sejuk )

Cara buat
Cuci dan Belah cili buang biji
Kupas bawang
Satukan semua bahan kecuali corn starch dan blend sampai lumat
Masukkan ke dalam pressure cooker kesayangan
Pilih mode soup or equavalent and let it cook for 20minit
Dah 20 minit..
Release wap ataupun tunggu je sampai lid boleh dibuka haha..
On mode bake/stirfry tambahkan air kanji jagung dan masak sampai mendapat kepekatan bersesuaian.

Dah sejuk masukkan ke dalam bekas bersesuaian

Boleh la guna untuk memasak ke menyicah ke menambah kesedapan ke..ikut suka tukang makan

Kalau tak guna pressure cooker..
Masak atas dapur macam biasa dan pekatkan selepas mendidih..

Agak-agak kalau saya open order homemade chilli sauce ni ada yang mau beli ke??

Cara mendapat warna merah tomato puree #homemade

Nak tau dak? Ke dah tau?

1. Rebus tomato dengan beetroot. 2 slices of beetroot dah cukup

2. Masukkan isi tomato yang dah direbus ke dalam ais batu

3. Add cuka ketika menyediakan tomato puree.

Boleh combine all..or buat la mana yang sempat?

Dd

Bahan-bahan sos tomato segar

Fresh tomato sauce
Tomato 660g

Celery 90g

Carrot 100g slice

Leek 65g slice

Bawang besar 110g cube

Majarom 5g

Sweet paprika 1tsp

Pizza seasoning 11/2 tsp

4tasp sugar

11/2 tsb salt

Oregano 5g

Garlic 30g

2tbsp vinegar

4tbsp olive oil

1 bay leaf

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.