SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Beg kasut buat anak

Malam tadi saya naikkan status gini…ala ala nak buat suprise la kononnn…anak dan suami pun dag lena masa tuuu

kain

Agak-agaklah kan…chewaahhh..macam le tajuk dah tak menunjukkan kejadian..cehh

Maka, terhasillah beg kasut buat anak aku…

beg kasut anak saya

jahit ka senget ka..ada aku kesah???saya jahit maa..saya tetap ngaku cantik..

selain itu saya buat beg lain juga..design sama jugaa..sama sajaaaa

Cuma satu layer..tak de lining macam beg kasut akif

beg mcm2

buat beg beli barang kat pasar pun boleh hahahahahhahahah

buat beg bento pun okay!

Nak???kihkihkihkih

 

Topik lain

Pagi tadi untuk brunch..saya masak…

baked meatball lagi hahaha

ngaaapp

Garing la plakkk..kihkihkih..tapi sedap ooo……

ban-gohan, asa-gohan: sedapppp

Ohhaaa..ohayagozaimasu..sebab tulis pada pagi hari entry nih!

pagi ni..sampai sahaja ke pejabat..saya gigih…main dengan camcorder yang saya rasa cantik still imagenya…hahahahaaa

bekalan

ambil gambar bekal…dalam beg tu laa..sebab masa halakan camera nampak atas LCDnya cantikkk colour reproductionnya….

Ok…hari ini bento kami….

baked meatball

akiflah yang request…baked meatball

baked meatball2

sedap ooo…

resepi ringkas yang amatsss….

Bahan-bahan

  • Chicken meatbal…boleh buat sendiri atau beli jaaaa
  • bawang kuning
  • lada benggala HIJAU..kalaumerah akif marah
  • olive oil

untuk sos putih:

  • Butter
  • 1-2 sudu tepung gandum Faiza9sebab guna Faiza)
  • susu cair(guna ja dutch lady kotak tuu)

Topping:

  • Cheese…mozarella…cari yang halal atau ‘suitable for vegetarian’

Cara menyediakan

Meatball:

  • Kuali atas api..masukkan olive oil..bawang…meatball…kacau rata..dah agak empuk masukkan lada benggala..kacau atas api da;am 2 minit lagi…dahhh

sos putih

  • panaskan periuk..masukkan butter..dah cair butter masukkan tepung..kacau kacau then masukkan susu..kacau kacau sehingga mendapat kepekatan yang anda ingini

untuk membakar

  • Masukkan ikut turutan…meatball-sos putih-tabur cheese..
  • Bakar sampai garing atau suka hati kome laaaa.

Manakal malam tadi saya masak sambal ayam dan sup chicken ball hahahhaa..akif juga punya request..request asal…pasta bolognese tapi  ya ampunnn tukang masak lapaq nasikkkk

Anak saya suka makan western gini sebab katanya kalau bawa ke sekolah SENANG nak makan if compare tu nasi Malaysia…Nasi jepun OK…hahahhaaaaaa

sambal

sambal ayam…kalau lagi pedas lagi feel makannnn….sedap tau walaupun rupa paras tak berapa IN

ball1

Akif dan Daddy sukalah meatball..mommy nak sup sayur..so all in one…sedap wehh buh kobis ada rasa ala ala sup daging campur kobis hidangan moreh lepas terawikh zaman saya belum akil baligh!..kat kampung tepi sungai Muda…natsukashii

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.