SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Cara nak cuci cloth pad versi Fid

Ok

dah tulis cara menjahit Cloth pad kena plak cerita cara nak cuci selepas guna..kan

OK

dah guna pad…tukar le yang baru

yang dah guna tu masukkan ke dalam ‘wet bag’

nanti saya tayang la ya

ini entry tak de gambar

Masukkan ke dalam wet bag

ada orang cadangkan guna ziploc plastik buh pad berdarah itu hahah supaya kekal ‘segar’ maka tak berbau

tapi wetbag saya pun tak de kurangnya ok saja

OK

dah balik rumah bawa masuk pad anda ke bilik air

siram air

gonyoh gonyoh sikit bagi keluar semua kotoran..tapi tak keluar semua pun

maka

dapatkan sedikit sabun/showerfoam..sapukan ke pad anda yang masih ada kotoran

gosok soikit sikit

or guna berus sabut…berus sikit

maka taraaa..akan bersih

ohh pada awal tu siram air sampai kalau anda perah tiada lagi titisan ‘air merah’

OK!

then baru sabun dengan sabun mandi tu

then silalah guna apa patut untuk cuci pad anda agar tiada bakteria

In fact penggunaan bahan bahan yang saya guna tu memang bagus bagi memudahkan membersihkan pad pad saya itu

selepas cuci perah then sidai

kalau malas perah sila masukkan dalam laundry net masukkan ke dalam washing machine..taraaaaaaaa

siap

sidaiiii

pad akan kering dalam sehari kalau tak hujan lebat

kalau malas nak cuci hari-hari

sediakan at least 30 keping pad ..maka anda boleh guna sekali semusim..dah habis musim anda cuci

so kat mana mau simpan pad berkotoran itu???

letakkan di dalam tong kecil ala-ala tong sampah hitam tu

time nak mandi wajib suci hadas tu sental sekali pad hahahhaaa

itu kalau malas la

tapi silalah jadi rajin

jadilah rajin macam saya!kahkahkah

ok sekian dulu catatan ringkas

nanti saya sambung atau akan saya explain lebih detail..wah wah…

sekian…

Mari mari semua…

saya tarak kedekut punya

Mari saya kongsi sedikit

cara-cara menjahit Cloth Pad

Yahahahaha

Dah nama ‘cloth’ harus la ada kain kan

Ok

Kain-kain yang diperlukan…

Macam-macam kain

Antara kain yang kita boleh guna untuk buat ‘soaker’ aka pad yang tengah tu

  • kain kapas flannel
  • kain fleece(ambik ja selimut anak..nak cari fleece kat malaya ni memang susah..melainkan kain selimut bayi)
  • kain terry/towel..guna saja towel yang ada…
  • microfibre cloth

untuk buat lapik atas/wings

  • kain kapas flannel
  • kain baldu/velvet taffeta

Cara membuatnya
sebenarnya ada banyak cara
mari saya tunjuk cara yang saya buat pada hari sabtu lepas
total siap 10 keping you!
untuk heavy flow

1. buat template…senang saja..korbankan sekeping disposable pad anda

tekap atas kertas…dengan 1cm basi

2. potong ‘soaker’

tekap template ‘soaker’ anda

kalau saya punya begini rupanya

pad3

kain untuk ‘soaker saya susu ikut susunan gini

dari atas ya

maknanya yang atas akan kena ‘darah’ dulu

saya mulakan dengan

flannel

fleece

towel

towel

microfibre

or

flannel

fleece

towel

microfibre

or

flannel

flannel

fleece

towel

towel

got it?

ok susun semua tu jahit…

satukan

ketepikan

2. potong kain untuk wing

ok untuk wing kita boleh buat dengan flannel dan bahagian bawah..yang akan sentuh seluar dalam kita guna velvet taffeta

or lapiskan juga dengan flannel selepas velvet taffeta

velvet taffeta agak kalis air..ok

so takle bocor..take time untuk bocor

saya potong lagu ni

pad2

3. Cantumkan ‘soaker’ dan wing bahagian atas…yang akan first kena ‘darah’

letak gini ya

pad 1

mean yang kena ‘darah’ first akan sentuh dengan wing punya kain..ok??Jahit sekeliling ‘soaker’

kemudian jahit juga ‘top stitch’ atas soaker itu…

4. Cantum wing semua

OK…cantum benda yang kita buat kat 3. tadi dengan kain velvet

bahagian atas 3. bertemu bahagian baldu..yang bahagian ala-ala plastik tu nanti akan ada di bawah ‘soaker’

wah ayat ku belit beli…

Jahit keliling./…tinggal sikit lubang untuk terbalikkan…

terbalikkan….kemudian jahit keliling pad anda itu…

IMG_0052

senget sikit yaa

gasak la

aku yang nak guna

saya guna velcro..maka saya jahit le mendelah pelekat tu kat wing kiri kanan tu

siap

clothpad

senget benget pun gasaklah ya

janji saya dah tahu macam mana nak buat

asal senget lama lama cantiklah

baik buat dari komplen saja kan

Dah lepas jahit semua saya iron..tekan bagi nipis sikit hakhakhak

then saya cuci..

opss..sebelum potong kain sila cuci dulu kesemua kain yang hendak digunakan…

Ini plak

pantyliner saya…yang telah dilipat

hahaha

pantyliner

cute kan??

hakhakhakhak

untuk cloth pad

saya hanya cuba dengan air paip…nanti dah guna bebetul baru boleh nak prresent keberkesanannya…

ok…

Untuk maklumat lanjut cara nak jahit sila juga google ya letak keyword ‘how to make cloth pad’

selamat ber-DIY!!

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.