SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Steamboat BBQ at home

Peralatan yang diperlukan
Griller
Rice cooker tradisional(yang canggih tak mau naa haha)

Griller untuk memanggang

image

Rice cooker untuk ‘onabe’…merebus..

image

Bahan-bahan steambiat saya beli ja kat pasaraya hihihi

Sup saya masak…sup ayam..
Tulang ayam..kaki ayam direbus dengan halia+bawang putih&bawang besar yang ditumbuk(saya chop guna tupperware turbo chopper)
Rebus sampai isi ayam melekang..hihihi
Then perisakan dengan sup bunjut/punjut dan garam
Perghhh

Untuk grill
Saya perap ayam dan juga daging dengan
Bawang putih&bawang besar&halia ditumbuk
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Madu asli
Lada hitam

Sekian..kenyang!Alhamdulillah..

Sejak petang semalam lagi anak saya teringin nak makan bubur nasi

saya plan nak beli ‘moi sup’ kat pasar malam

sebelum sampai ke rumah kami singgah ke pasar malam tetapi ‘moi sup’ dah habis.maka frustlah budak kecil itu

Bagi menunaikan hajat hati anak nak makan bubur nasi saya pun masakllah bubur senja tadi

minta maaflah kalau presentation tak menarik tapi serious sedappppppppp

maka marilah saya share resepinya

nak tak?

Bahan bahan yang diperlukan

  1. Nasi yang sudah ditanak
  2. sup ayam beserta ayam
  3. bawang, halia dimayang
  4. daun sup dipotong sederhana besar
  5. minyak untuk menumis
  6. santan
  7. garam secukup rasa
  8. carrot (jika suka)

Cara menyediakan

  1. panaskan minyak dan tumis bawang serta halia
  2. masukkan sup ayam dan ayam
  3. masukkan nasi
  4. masak sampai nasi dah lembik
  5. masukkan carrot
  6. masukkan santan tunggu mendidih masukkan daun sup dan garam secukup rasa
  7. tunggu nasi dan betul betul jadi bubur atau dalam kepekatan yang diingini
  8. siap

Inilah cara masak bubur yang mudah

dah masak bolehlah taburkan bawang goreng ka makan dengan telur masin ka

pilih yang mana suka

nota:cara memasak bubur ini juga boleh diaplikasi juga untuk memasak bubur dengan cepat tanpa slow cooker

nasi dimasak terlebih dahulu dan ditanak atas dapur dengan sup atau air(bagi bayi yang baru on solid food)

oklah

sekian sahaja

petit kaban(g)

tak de kerja lain la kalau ada masa terluang

macam biasa

ala ala pencil case

baru tahu buat

pandangan sisi tepi bagai adalah seperti di bawah

saya juga buat bag kecil gini

buat isi tembakau(??????)

macam bekas tembakau je rupanya hahahahhaaa

sekian…..

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.