SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

OK

saya nak berkongsi sedikit cara cara nak buat bag ni

bag DIY – Japan cotton

mula mula

sila lihat tempalate bag lukisan free hand saya ini

sila jangan ketawa

ok

ukuran adalah seperti di dalam lukisan senget benget di atas

A-body

kena ada 4…2 untuk bahagian luar 2 untung lining dalam

B- tapak kena ada 2…1 untuk lining 1 untuk luar

C-tali bag 2 keping saja la

D- untuk zipper(tiada dalam gambarajah) ukurannya sila ukur sendiri panjang bukaan mulut bag…lebar pun sila ukur sendiri ikut kesesuaian

saya akan mulakan dengan buat template…saya guna kertas minyak saja

then saya tekap atas kain..pinkan…saya potong…kalau guna rotary cutter kena hati hati sikit

dah potong kain..kita teruskan dengan menjahit

jahit tali bag..cantum dua keping….kalau nak keras sikit sila letak itu pengeras leher baju kurung..kalau tak tau sila ke kedai barangan jahitan minta kertas alas leher baju kurung..

ngeh

iron mendelah kertas alas leher ke salah satu tali bag then jahit cantum dengan satu lagi

terbalikan dan gosok cantik cantik

ketepikan….

untuk body dan tapak..

jahit dengan mencantumkan tapak dan kedua dua body

dah jadi ala ala bakul gitu?

then jahit cantum tali bag dengan body bahagian luar…opsss lupa nak habaq kat mana nak buh tali

tali disambung kat tapak…

sila jahit cantum body dan tapak lepas tu anda akan dapat idea kat mana nak letak tali bag

bag ni bertali satu saja

selepas cantum tali dan body

baru kita cantum bukaan yang nak letak zip kemudian baru kita cantum dengan lining

adakah agak carca merba ayat ayat saya?

jika tak faham silalah email ke sms ke..ke call saya ya

nak buat step by step penyakit M sudah mari

lagi satu ai kena lukis handfree so ai malas laaaa

nanti kalau saya nak buat bag versi ni saya cuba keep track dengan mengambil gambar ya

sabaq naaa

angin menjahit bag versi ni tarak mari lagik

ok

nanti saya update lagi ya bab bag ni

U tuk memastikan anak saya enjoy belajar saya telah memanfaatkan handpghone saya itu

maka saya telah memuat-turun video dari youtube.com

saya guna iTOOYouTube converter

FREE punya hahaha

ambik yang free ya

tekan free download tu ya

maka akan berlakulah operasi mendownload

dah download semua

sila install

then dah install bagai

apabila kita buka iamTooYouTube

ginilah rupanya

tekan anak panah ke bawah tu ya

then akan muncul gini

ok…maka anda ke youtube.com tu pilih mana nak..ambik URL dia tau

paste kat ruang URL dalam  windows iamTOOYouTube tu

then akan bermulalah operasi mendownload dan covert terus ke MPEG yang mesra Nokia E72 saya

hahahaha

gini rupanya masa sedang bekerja

ok

kalau dalam PC saya..IamTOO folder akan disimpan di dalam document…kalau PC orang lain saya tak tau

tapi boleh dipastikan masa kat step nak masukkan URL  yang di atas tu

OK?

dah siap semua…

saya tutup mana patut saya sambungkan Nokia E72 saya ke Laptop saya ni saya pun menggunakan ‘mass storage’ then saya transfer la hasil download ke E72..selamat

siap

nota1: menggunakan Streamyx dengan 4M sekejap ja download..then dengan teknologi USB2.0(rasanya) laju juga transfer ke E72..

nota2: saya suka la kerja mendownload ni sebab laju

hahaha

sekian

Weekend lepas saya tak jahit banyak sangat sebab saya MA-LAS hahaa

tapi saya siapkan 2 buah sarung bantal..sarung bantal buha??apakah penjodoh bilangan bagi sarung bantal???

saya juga siapkan satu alas meja makan..bagi kes malas nak lap kalau tumpah…cuci saja ‘saprah’ kahkahkahkah

dan saya juga telah menjahit satu bag telekung untuk diri sendiri(padahal bersepah bag yang terjahit nak juga jahit lagi dan lagi)

Nak buktikan bawa ke pejabat maka diambil gambar background file file lagi tauuu

overrr the limitation tauuu

dan rasanya bulan June saya sudah tidak meletak budget untuk tisu.rumah saya masih ada tisu berbaki dan tiada plan nak beli lagi…kami guna cloth tisu(??) kahkahkahkah

juga nak tunjuk bukti bawa ke pejabat..entahlah apa yang CUBA dibuktikan saya pun tak pasti

kejii tauu

ahak ahaks…

Anak saya juga bangga lap mulut dengan ‘sapu tangan’ jahitan mommy comey dia nih…bangga bangga anak saya pun over macam saya juga…

sekian…

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.