SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Didik anak jaga kebersihan.

Kebersihan amalan kita

jagalah kebersihan

itu antara kempen menjaga kebersihan yang  kerap kita dengar/lihat

namun sejauh manakah pengamalannya?Sejauh anakah keberkesanannya?

tahu atau tidak tahu menjaga kebersihan adalah pilihan individu..ada yang sekolah tinggi tetapi bab kebersihan tidak tahu

contohnya..baru baru ini terjadi kes tong buang disposable pad penuh…ada pula yang selamba baling baling atas tong itu pad berdarah…lain kali gunalah washable pad!clothpad!

tapi kalau tak pandai jaga kebersihan washable pad pun tiada gunanya…

Kita kena latih anak kita menjaga kebersihan..anak saya kata..sesiapa yang buang sampah merata-rata adalah tikus!

Ketika aak masih kecil kita kena ajar dia jaga kebersihan..cuci tangan..cuci kaki…jangan buang sampah merata rata..bawa balik sampah kalau tak ada tong sampah….

Kita kena latih anak kita sapu sampah(nak ringan beban kakakak)

dan segala yang bersangkutan dengan kebersihan….

sekian…..

p/s:gambar hasil google image

bermain main bersama…

Alhamdulillah

dah 2 minggu kat Taska anak saya sudah dijalankan semula ‘kelas’ belajar iaitu isnin sampai rabu dan kelas art khamis dan jumaat

minggu ni dia buat UFO

dan ulat daripada kertas bekas telor tu tapi tak dan nak ambik gambaq…dah kena buang dengan daddy sebab kami agak curiga akan keselamatan.mana la tau ada hama kaaa…

anak aku nih kan….Alhamdulillah..dah pandai TAIP nama sendiri..TAIP ya bukan tulis hahahahhaahaaaaa

ok la tuuu

selain daripada itu

anak  aku ni suka main jual jual barang

dia jadikan ‘buah’ dam dan kad memory sebagai duit

(sebenarnya dia berangan nak monopoli set)

mana acik Cik wa ni..kata nak tunjuk set monopoli junior yang dia jual!

mommy tunggu tauuu

inilah ‘duit’ mata wang rasmi kedai dalam rumah.

macam macam ada dijual

daging gajah?daging rimau???segalanya ada!macam macam ada!!

tiket naik UFO pun ada!

Kan

selalunya begitu la

Tetapi adalah amat mustahak untuk kita mengetahui tanggungjawap masing masing

tak perlulah nak salahkan sana dan sini

Saya sungguh pilu mendengar akan kisah curang curang curang nih

Kenapa ikut sangat nafsu ?

Apa yang kaucari??
Tak semestinya dari jauh padang itu nampak hijau rumputnya segar…rupanya hanyalah rumput tiruan…

apa pandangan kalian tentang kes meningkatnya kisah curang curang dalam ikatan perkahwinan ini??

Ada yang berpunca daripada Facebook!  ish ish…

Ingat ya

jangan sampai yang dikejar tak dapat yang dikendong keciciran..bagaikan anjing dengan bayang bayang…

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.