SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

Didik anak jaga kebersihan.

Kebersihan amalan kita

jagalah kebersihan

itu antara kempen menjaga kebersihan yang  kerap kita dengar/lihat

namun sejauh manakah pengamalannya?Sejauh anakah keberkesanannya?

tahu atau tidak tahu menjaga kebersihan adalah pilihan individu..ada yang sekolah tinggi tetapi bab kebersihan tidak tahu

contohnya..baru baru ini terjadi kes tong buang disposable pad penuh…ada pula yang selamba baling baling atas tong itu pad berdarah…lain kali gunalah washable pad!clothpad!

tapi kalau tak pandai jaga kebersihan washable pad pun tiada gunanya…

Kita kena latih anak kita menjaga kebersihan..anak saya kata..sesiapa yang buang sampah merata-rata adalah tikus!

Ketika aak masih kecil kita kena ajar dia jaga kebersihan..cuci tangan..cuci kaki…jangan buang sampah merata rata..bawa balik sampah kalau tak ada tong sampah….

Kita kena latih anak kita sapu sampah(nak ringan beban kakakak)

dan segala yang bersangkutan dengan kebersihan….

sekian…..

p/s:gambar hasil google image

bermain main bersama…

Alhamdulillah

dah 2 minggu kat Taska anak saya sudah dijalankan semula ‘kelas’ belajar iaitu isnin sampai rabu dan kelas art khamis dan jumaat

minggu ni dia buat UFO

dan ulat daripada kertas bekas telor tu tapi tak dan nak ambik gambaq…dah kena buang dengan daddy sebab kami agak curiga akan keselamatan.mana la tau ada hama kaaa…

anak aku nih kan….Alhamdulillah..dah pandai TAIP nama sendiri..TAIP ya bukan tulis hahahahhaahaaaaa

ok la tuuu

selain daripada itu

anak  aku ni suka main jual jual barang

dia jadikan ‘buah’ dam dan kad memory sebagai duit

(sebenarnya dia berangan nak monopoli set)

mana acik Cik wa ni..kata nak tunjuk set monopoli junior yang dia jual!

mommy tunggu tauuu

inilah ‘duit’ mata wang rasmi kedai dalam rumah.

macam macam ada dijual

daging gajah?daging rimau???segalanya ada!macam macam ada!!

tiket naik UFO pun ada!

Membazir itu amalan syaitan

Malam tadi

saya mengelat

saya tak masak

sebab anak saya nak makan pizza

mana dan nak uli pizza

maka saya ke pizza hut

saya order suami saya bayar

ketika saya membawa anak saya pergi cuci tangan sebelum makan..saya terpandang satu pasangan sedang makan…saya tak tau mereka suami isteri ke adik beradik ke sahabat ke..teman tapi mesra ka saya tau tahu

Saya tengok mereka sedang makan…

Kemudian saya bangun untuk cuci tangan lagi saya dapati mereka sudah pulang dengan meninggalkan sisa makanan yang amat banyak dan menyaklitkan mata serta hati saya

dah tahu jenis tak makan banyak jangan la order makanan banyak banyak

kalau order..makan la sampai habis ataupun bungkus la bawa balik

ini air masih bersisa 3/4 gelas…

pizza ada 2 slices lagi…

Bayangkan kat luar sana berapa banyak lagi manusia sedanga kebulur.,..bayangkan laaaaaa

Kalau dah tahu makan tak banyak jangan la ikut nafsu order itu ini

keluarga saya memang tak pernah kebulur tetapi kami dulu dulu makan hanya untuk meneruskan hidup

beras memang ada…lauknya ikut poket laa..kalau musim hujan takleh motong getah..makan ja ikan masin ka telur ayam kampung(organik) ka…sayur asin asin ka..bayam tanah ka….

Alhamdulillah makan juga kan

Tak pernah makan Pizza…KFC..McDonald..jauh sekali la Nando’s Johny;s yada yada…

Maka..kami memang amat ‘berkira’ bab makan la ni..

berkira bukan kedekut..berkira ..makan jangan membazir!!!

owwhh la ni memang saya makan sedap sedap sebab saya masak sendiri kecuali pada hari mengelat

hahahahahahhahaha

Moral of the story

hargai makanan anda…

kalau dah masak atau beli tu makanlah sampai habis jangan nak bazir bazirtkan!

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.