SWEETSTORY - TIP PENYUSUAN SUSU IBU

pokok bawang tumbuh

Pokok bawang tumbuh yey!!

Heheheh…tanam dalam pasu..tanam main buh ja tak dak nak pikiaq dah..asalkan ke tanah

pokokbawang saya

Lepas tu..hahaha tak habis habis dengan HUTAN pandannyaaa

hutanpandansaya

seterusnya..pandannya di tanah MBSA..haahahahha

pandan luar pagar

pokok pisang adalah tiada kaitan dengan saya hahaha..nak ‘kemaskan’ pun takut tuan pokok marah huwaaaaa

pandanluarpagarr

hutan pandan!

  • pulau pandan jauh ke tengah
  • gunung daik bercabang tiga
  • hancur badan dikandung tanah
  • budi yang baik dikenang juga

hehhehe

ali kisah..saya dah jadi dok dalam HUTAM PANDAN sudahhh.ini bukan kisah pandan indah…ini kisah pandan cik fidah!!

hutan pandan

pandan..seperdu..ni tanam tepi rumah..dalam tanah rumah..ada tujuh perdu semuanya atas tanah rumah…4 perdu dalam pasu..tujuh perdu ditanam atas tanah MBSA…haq atas tanah MBSA tu kira wakaf haq dalam rumah kira sapa nak sila minta…

Haq dalam pasu tu preparation in case nak pindah..tapi kalau aku pindah ke rumah atas tanah sahih aku cabut semua juga yang ada bawa pindah….Gambar di atas diambil waktu senja..apa cer ko?senjakala pi ambik gambar pokok pandan?obses pandan maaaa…ambik cecepat sebab senja takuuutt dok belakang umah seorang diri…padahal rumah sejengkal je keluasannya…apa cer???

Pi tanya kedai runcit kot kot nak beli seperdu sekupang ka..tak da yang nak beli tapi nak free..mampoih la koo….baik aku sedekah kat kawan kawan..sedekah ka hadiah ka janji pandan kasih sayang!!

halia bagai

abaikan dinding okay….halia dan pokok kari…

halia dah penuh pasu nak kena tukaq pasu besaq….dan..saya tak beli halia dah kakaka,,jimat acik!

pokok cili tiada dalam gambar…pokok kari dah ‘beranak’ tapi tak pindah pasu lagi sebab anak saya kata…’anak dia masih menyusu jangan jauhkan dari mak dia’..ada ka??suka atilah,..dia apply semua bab ibu anak minum susu ibu…hahahahhaa

saya juga ada tanaman terbaru…pokok bawang…punya laaa..ada bawang tumbuh kat dapor..so saya ‘pasukan’ dia…nanti kita ambik gambar…lupa nak snap..sebab ‘orang baru’ ai lupaaaa

Ladang pandan saya

sikit jam lagi saya bakal buka ladang pandan kot kahkahkah….6 perdu(?) di atas tanah…dan 7 perdu dalam pasu…total 13 perdu(?) pandan..perdu ke rumpun??

sebenarnya pandan kami tuh boleh dicambah lagi.boleh cecah penambahan sampai 30 perdu(?)ladang mini dah tuh!kahkahkah

Ada sesiapa nak BELI benih pandan?

kahkahkahkah

hujung bulan ni sure lama kami akan penuh dengan pandan di dalam pasu!

Padahal seminggu aku guna 2 or3 helai pandan ja…

Ingat nak juga la tanya Pak Yop nak ke idak beli pandan kami heh heh heh…

Related Posts with Thumbnails

Loading

PENAFIAN

Yuitsumuni.com® adalah ‘personal blog’ dan tiada kaitan dengan mana-mana pihak lain.

Segala isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil daripada cetusan idea penulis melainkan yang dinyatakan sumbernya.

Segala isi kandungan blog ini dilarang diterbitkan semula sama ada di ‘copy-paste’ atau dijadikan bahan di mana mana forum atau blog persendirian dan sebagainya tanpa keizinan penulis.Tertakluk kepada semua post/entry.karangan original saya.Sekian, terima kasih.

Protected by Copyscape Original Content Check


TIP PENYUSUAN DAN KEIBUBAPAAN


http://sweetstory.yuitsumuni.com

Disclaimer on sweetstory.yuitsumuni.com: Artikel yang ditulis atau dikumpul sebelum tarikh 4 April 2010 adalah artikel yang terhasil/terkumpul dengan campur aduk perasaann tanpa pengetahuan yang sepatutnya.Namun entry dan artikel selepas 4 April 2010 adalah entry/artikel yang lebih menjurus kepada promosi susu ibu yang sebenar..selepas menyertai Malaysian Breastfeeding Peer Counselor(MBFPC) Training.