Ketika dalam perjalanan pulang ke kampung pada Jumaat lepas saya telah TERdengar akan berita pendek di radio menyatakan bahawasanya 3 daripada 10 perkahwinan campur menemui kegagalan..terutama yang berkahwin dengan orang berkulit putih..mean barat la kan??

European?American?

I don’t know…

Namun ya..daripada PEMERHATIAN semata-mata yang saya dapat lihat…

pertembungan dua budaya berbeza memang amat ‘memudaratkan’ akan hubungan dalam perkahwinan itu

Back in year 2004 ketika saya gigih dalam bidang fotopages…..dan gigih mencari akan kisah perkahwinan campur..padahal saya kahwin ngan melayu kahkahkah

saya terbaca satu blog seorang japanese menikahi wanita melayu..

dia tulis dalam bahasa jepun bab dia menikah di Malaysia

dia kata mendokusai…depa dah register di Japan then baru mai menikah di Malaysia…

dia kata menikah tu ‘ambil syarat’ ja sebab dia ngan bini dia memang dah lama suami isteri..masa menikah tu isteri dia dah pregnsnt pun!

mertus dia tak tau katanya melainkan kalau mereka kira tarikh lahir anak dia tu

dia juga kata dia menikah sehari selepas majlis bersanding abagi di rumah mertua sebab they take for granted..konon anak dia kahwin dengan dengan japanese tok Imam tok kadi akan layan segera..sori ya tak de ikut procedure jangan nak perasan  yaaa..

saya baca akan kisah tu saya amat down…sebab wanita melayu Islam itu sanggup dia permainkan hukum nih..dia rahsiakan dia dah hamil…sedangkan ibubapanya amat seronok dan bangga anak mereka yang belajar di luar negara itu menikah dengan jepun kaya./.aduhai dunia..

apabila anak dia lahir

ada pertikaian dengan isteri dia..dia nak namakan cara jepun isteri dia nak namakan cara Islam…

dia kata ..nama ja yang si isteri nak macam Islam padahal hidup tak Islam pun…aduhhh…

Astaqfirullah…

saya ada hantar satu email kepada Japanese itu tapi tidak dilayan hahahahahahahahhaha

padan muka saya

saya berlakon jadi wanita melayu yang menikah dengan japanese juga konon nak berkawan dengan wife dia..langsung dia tak reply hahahahahahahahahhahahahahah

apakah moral of the story??

pernikahan ..perkahwinan bukan sesuatu yang sekadar nak puaskan nafsu..ada tanggungjawap..amanah di situ..

kat dunia memang seronok…DI SANA nanti??hanya DIA yang tahu..

Related Posts with Thumbnails